HINA / Denis CERIĆ

Premijer najavio mirovinsku reformu, evo što ona nosi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je najavio kako, uz zakone vezane uz zdravstvenu reformu, ujesen planiraju donijeti i ‘paket’ zakona iz mirovinske reforme te je čestitao hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na pobjedi protiv Islanda najavljujući mogućnost odlaska u Rusiju na neku od utakmica.

Kroz javnu raspravu zakona o zdravstvenoj zaštiti postignut je kvalitetan balans, kao prvo da u mreži primarne zdravstvene zaštite postoji dovoljan broj liječnika, koji su u zakupu u domovima zdravlja da imaju mogućnost koristiti zakup i da nema automatskog nasljeđivanja, rekao je Plenković te napomenuo da su se ta i druge prijeporne teme razjasnile tijekom javnog savjetovanja odgovarajući na pitanja u emisiji Hrvatskog radija “Kako vlada Vlada” uoči sjednice Vlade na kojoj je raspravljen taj zakon i upućen u saborsku proceduru, a zbog kojeg nezadovoljni liječnici opće medicine danas prosvjeduju ispred Vlade

Plenković je dodao kako je to dio reforme zdravstvenog sustava gdje će se ići i na funkcionalno objedinjavanje bolnica, racionalizaciju troškova, na objedinjene javne nabave i mehanizme kontrole i smanjenje cijene lijekova.

“Sve su to napori da se smanje troškovi zdravstvenog sustava”, rekao je Plenković te podsjetio kako je rebalasom prošle godine 1,350 milijarda kuna otišla u zdravstveni sustav te kao u Vladi vode računa da i u to dijelu daju pravi impuls reformskog karektera.

Što se može očekivati od mirovinske reforme?

Plenković je odgovorio i na pitanje što se može očekivati u mirovinskoj reformi.

Godišnje trebamo 38 milijardi kuna da bi isplatili mirovine –  od doprinosa ide 21 milijarda, a 17 milijardi kompenzira se iz poreznih prihoda. To je ogroman iznos za našu državu i generacijsku solidarnost pa ćemo reformom dalje nastojati riješiti taj raskorak, ne preko noći, ali u dugoročnijem vremenskom razdoblju, rekao je Plenković.

Ideja reforme je održivost sustava i adekvatnost mirovina. To znači da ljudi dobiju više nego danas. Mnogi  umirovljenici danas žive od vrlo malih mirovina i teško je na kraj s takvim prihodima, dodao je.

Rekao je i kako je izgledno da će trajanje staža biti dulje. To je, kaže, trend i u drugim državama. Međutim, dodao je, relativno je skroman broj onih koji odrade u cijelosti starosnu mirovinu, jako je puno prijevremenih mirovina i posebnih režima i tu trebamo tražiti balans.

Javna rasprava kreće uskoro

Plenković je najavio da će javna rasprava krenuti uskoro, a da su za 6. rujna predvidjeli paket zakona iz mirovinske reforme.

Želimo oko toga sa socijalnih partnerima postići koncenzus, riječ je o strukturnoj reformi koju Vlada u 2018. namjerava provesti, naglasio je.

Premijer Plenković govorio je i najavljenom poreznom rasterećenju vezanom uz PDV i mogućem političkom dogovoru da se ide i na rasterećenje rada.

Želimo drugu fazu porezne reforme napraviti na cjelovit način. Možemo reći da je porezna reforma bila jedan od pozivnih generatora u hrvatskoj ekonomiji. Smanjenje stope PDV-a od jedan posto je sigurno smanjenje, “i tu budimo realni”. “Vidjet ćemo što se može učiniti kad je riječ o porezu na dohodak i u vezi drugih davanja na plaću”, rekao je.

Osnovni cilj – veće neto plaće

Naglasio je da je cilj da neto plaće budu veće.

“To je osnovni cilj i svi su partneri zainteresirani za to”, rekao je Plenković i najavio da će na tu temu imati “temeljit sastanak koalicije” te da će reforma ujesen biti “veliki plus”.

Nogometaši unijeli pozitivnu atmosferu u društvo

Premijer Plenković čestitao je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na pobjedi protiv Islanda.

Sjajan je osjećaj da imamo tri utakmice i tri pobjede, start nije mogao biti bolji, rekao je te pohvalio hrvatske nogometaše da su kvalitetni i motivirani i da su unijeli pozitivnu atmosferu u društvo.

Plenković je rekao da od hrvatske nogometne reprezentacije očekuje da i protiv Danske nastavi igrati dobro kao do sada.

“Kako igraju, teško je predvidjeti gdje im je kraj”, rekao je te najavio da bi “u fazi bliže završnici” rado otišao u Rusiju.

Komentiraj