EPA/PETRIT PRENAJ

Premijer Kosova ne vidi nikakvu analogiju s Katalonijom

Premijer Kosova koji Madrid odbija priznati iz straha da će ohrabriti katalonski separatizam, brani se od svake usporedbe s tom regijom u Španjolskoj, u razgovoru objavljenom u ponedjeljak u El Paisu.

“Nema nikakve moguće analogije između Kosova i Katalonije”, kaže Ramush Haradinaj, dodajući da njegova zemlja “nikada” neće priznati nezavisnost te španjolske regije.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. Pet zemalja Europske unije odbilo ga je priznati: Španjolska, Cipar, Grčka, Rumunjska i Slovačka.

“Kosovo je nastalo iz dezintegracije jugoslavenske federacije, u krvavom procesu sviju protiv svih. To nije slučaj sa Španjolskom gdje se civilna i politička prava poštuju”, kaže Ramush Haradinaj.

“Borili smo se za demokraciju, ali posebno za ljudska prava. To nije slučaj s Katalonijom”, naglašava on.

Ramush Haradinaj kaže da je “otvoren za svaki kontakt” sa španjolskom vladom tri tjedna prije izvanrednog summita Europske unije o Balkanu u Sofiji, 17. svibnja.

Po španjolskom tisku, šef vlade Mariano Rajoy odlučio je ne prisustvovati summitu kako se ne bi susreo s kosovskim čelnicima. Rajoyev ured nije zasad komentirao tu informaciju.

Komentiraj