Premijer Andrej Plenković za RTL Danas je komentirao detalje ‘akcijskog plana’ kojeg je predstavio u Njemačkoj na sastanku s Angelom Merkel.

“Hrvatska i Njemačka su partnerske zemlje, Njemačka je jedan od glavnih partnera u razmjeni, 5.2 milijarde eura samo u 2017. godini i 3.5 milijarde ulaganja u zadnjih 25 godina, 2.5 milijuna turista, 370 tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj, tako da ovaj ‘akcijski plan’ ima zadatak ujediniti aktivnosti svih resora i naših i njemačkih na način da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bude središnja točka koordinacije aktivnosti, a to znači unapređenje i obrazovanja i u kulturi, energetici, gospodarstvu, jačanje parlamentarne suradnje i ono što je najvažnije, privlačenje daljnjih njemačkih investicija”, rekao je premijer dodavši da je razgovarao s ključnim kompanijama koje u Hrvatskoj generiraju 80 tisuća radnih mjesta, naglasivši želju da se taj trend nastavi.

Premijer je izjavio da je kancelarka “u odličnoj atmosferi sastanka”, dala snažnu podršku daljnjim gospodarskim odnosima između dvije zemlje te da ju je pozvao da dođe u Hrvatsku još u ožujku.

“Ona je bila u Hrvatskoj neposredno nakon završetka pristupnih pregovora. Njoj je poziv otvoren. Njena agenda, kao što znate, nakon lanjskih izbora, bila je prije svega opterećena formiranjem parlamentarne većine, a sada kada se to etabliralo sigurno će biti prilike. Ja sma je još jendom pozvao, a na njoj je da odredi datum”, rekao je Plenković.

Njemačka kancelarka na sastanku je dala podršku hrvatskom pristupu u šengenski prostor, a na pitanje kad je realan ulazak Hrvatske u Schengen, premijer je odgovorio da će Hrvatska sve kriterije ispuniti tijekom ove i sljedeće godine.

“Želim da se odluka donese prije nego što Hrvatska postane predsjedateljica Vijeća 2020″, kazao je te dodao kako Rumunjska i Bugarska, koje su u Uniju ušle 2007. još uvijek nisu članice Schengena, te kako je iza Hrvatske stao i sam Juncker, a danas nedvosmisleno i Merkel”, tvrdi.

Premijer se osvrnuo i na izjavu srpskog ministra obrane koji je žestoko reagirao na njegovu izjavu o prekrajanju granice na Kosovu, istaknuvši kako treba biti vrlo oprezan pri mijenjanju granica te kako je “vrlo važno da očuvamo stabilnost, da podržimo europsku perspektivu susjednih zemalja”.

Plenković tvrdi da je država osigurala sredstva za sanaciju Uljanika.

“Upućujem poruku radnicima Uljanika, zahvaljujući tih 716 milijuna kuna omogućeno je funkcioniranje Uljanika, isplaćene su plaće, namireni su brojni izdatci koje je grupa imala. Mi smo u tijesnom dijalogu s odgovarajućim službama komisije i idemo pronaći jedno rješenje da se premosti ova kriza likvidnosti kao što sam jučer rekao na sastanku sa sindikatima i radnicima. Vlada će dati svoj doprinos da se isplate dvije plaće, a mi moramo nakon toga strateški imati vremena pogledati kako održati brodogradnju u Puli i Rijeci, a da to bude ekonomski održivo”, izjavio je dodavši da bi bilo puno lakše s dobrim strateškim partnerom.

“U Uljaniku je vrlo zahtjevna situacija s obzirom na narudžbe i situaciju zato tom čitavom procesu pristupamo vrlo odgovorno i racionalno te tražimo zakonito rješenje. ”

Premijer je izjavio i kako ne strahuje od objave knjige koju piše ministrica Martina Dalić. Tvrdi da je s njom u stalnom kontaktu.

“Ne znam točno koji je to dan bio kad smo se zadnji put čuli, ali komuniciramo redovito. Ne mislim da mi išta zamjera. Ako se sjećate, sve inicijative koje su se odnosile na nepovjerenje Vlade i nepovjerenje potpredsjednici Vlade ja sam iznio i obranio čvrsto”, zaključio je Plenković.

Komentiraj