Preliminarni podaci: Očekuje se da je AstraZeneca učinkovita protiv brazilskog soja virusa

Preliminarni podaci studije provedene na Sveučilištu u Oxfordu pokazuju da je cjepivo protiv covida-19 AstraZenece i Oxforda učinkovito protiv brazilske varijante ili P1, rekao je Reutersu izvor upoznat sa studijom.

Podaci ukazuju na to da cjepivo neće trebati modificirati da bi pružalo zaštitu protiv te varijante, za koju se vjeruje da potječe iz brazilskog grada Manausa, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman jer rezultati još nisu službeno objavljeni.

Izvor nije rekao kolika je točno učinkovitost cjepiva protiv te varijante. Navodno bi rezultati studije trebali uskoro biti objavljeni, moguće u ožujku.

Predstavnici AstraZenece i Oxforda zasad nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

U Brazilu rekordan broj mrtvih

Brazil je trenutačno suočen s brutalnim i dugotrajnim drugim valom koronavirusa, a u srijedu je zabilježio dnevni rekord od 1910 mrtvih od posljedica covida-19.

Varijanta P1 je među čimbenicima za koje epidemiolozi vjeruju da pridonose rastu broja slučajeva i mrtvih, a u znanstvenoj zajednici postoji zabrinutost zbog otpornosti te varijante na cjepiva.

Ranije je objavljeno kako se čini da je cjepivo AstraZenece manje učinkovito protiv južnoafričke varijante, koja je slična P1. JAR je zbog toga privremeno prekinuo cijepljenje tim cjepivom.

Komentiraj