PRELIMINARNA ISTRAGA Napad na Šri Lanki osveta zbog Christchurcha

EPA/M.A. PUSHPA KUMARA

Zamjenik ministra obrane u vladi Šri Lanke u utorak je izjavio kako su za terorističke napade na Uskrs odgovorne dvije lokalne islamističke organizacije Thawheed Jama’Ut.
Agencija AFP piše kako preliminarni rezultati istrage pokazali da su napadi na Šri Lanki osveta su zbog napada u novozelandskom Christchurchu.
Podsjetimo, broj poginulih u samoubilačkim napadima na crkve i hotele u Šri Lanki na Uskrs porastao je na 310 u utorak, na nacionalni dan žalosti. Još je više od 500 osoba u bolnicama.
U zemlji je u ponedjeljak navečer uvedeno izvanredno stanje kako bi vlasti održale sigurnost i rad osnovnih službi tijekom istrage o bombaškim napadima.
Uhićeno je više od 35 ljudi i više od 20 kuća pretraženo je u sklopu istrage. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za samoubilačke napade.
Napad u Christchurchu izveo je australski ekstremist Brenton Tarrant (28), koji je 15. ožujka u napadu na dvije džamije ubio pedeset ljudi.
Tarrant je 15. ožujka ušao u džamiju Al Nnoor oko 13:30 prema lokalnom vremenu, kada se odvijaju popodnevne molitve muslimana, te je otvorio paljbu. Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije. Sa sobom je imao najmanje šest pušaka. Napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwood u kojoj je nastavio svoj masakr.
Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhićen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

Broj mrtvih u Šri Lanki porastao na 310, zemlja žaluje

Komentiraj