HINA/ Dario GRZELJ

Prelec pozvao da se s Macronom razgovara o zatvaranju tvornice Kvasac

Saborski zastupnik SDP-a Alen Prelec upozorio je u srijedu u Hrvatskom sabora na zatvaranje tvornice ‘Kvasac’ u Savskom Marofu, koja je u francuskom vlasništvu, te je pozvao premijera i predsjednicu Republike da s francuskim predsjednikom Macrona kada posjeti Hrvatsku progovore i o toj temi.

“U Savskom Marofu je tvrtka Kvasac, vlasnici su Francuzi, oni jučer zatvaraju pogon i otpuštaju 67 radnika”, rekao je Prelec nakon stanke koju je zatražio na početku zasjedanja.

Ta tvrtka, tvrdi, nije neprofitabilna no Francuzi je zatvaraju “kako bi bili još profitabilniji te da bi gazde imale još više novca”. “Mi smo prodali tvornicu da bi je sada Franuzi zatvorili i nikoga nije briga što će više od 60 ljudi dobiti otkaz”, izjavio je Prelec.

Kaže kako se stoga ne treba čuditi kada mladi odlaze iz Hrvatske

“Macron dolazi u Hrvatsku pa apeliram na premijera i predsjednicu da o tome razgovaraju, samo ne na francuskom, njemačkom i engleskom nego na hrvatskom da svi Hrvati čuju o čemu se razgovara i da štitimo nacionalne interese”, izjavio je SDP-ov  Prelec.

Mrak Taritaš: Sve veći broj poginulih na cestama

Glasova Anka Mrak Taritaš stanku je iskoristila kako bi upozorila na sve veći broj poginulih na hrvatskim cestama i unatoč donesenom Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. kojem je zadatak bio broj poginuih smanjiti za 50 posto.

“Godine 2016. je bilo 307 poginulih, a 2017. njih 331. Povećanje je alarmantno i treba razmisliti i vidjeti stanje na cestama, tehničku opremljenost, vozni park koji vozimo po cestama”, navodila je Mrak Taritaš.

Boji se i da će njemački zakon o zabrani dizelaša dovesti na naše ceste stara vozila sa dizel gorivima koji će dodatno ugrožavati sigurnosti.

Komentiraj