Prekršen Pakt o nenapadanju: Bivše sovjetske republike sjećaju se ubijenih na godišnjicu njemačkog napada

Osamdeset godina otkako je nacistička Njemačka prekršila Pakt o nenapadanju i napala Sovjetski Savez, lideri zemalja koje su nekoć bile sovjetske republike, odali su počast žrtvama prisjetivši se strahota Drugog svjetskog rata.

Vijenci su položeni na spomen obilježjima poginulim sovjetskim vojnicima u Berlinu, Brestu, Kijevu i Moskvi.

Predsjednik Volodmir Zelenskij u Ukrajini je predvodio minutu šutnje. Okupljeni u bjeloruskom Brestu, nedaleko od granice s Poljskom, pustili su u zrak bijele balone, objavila je novinska agencija Belta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je priliku i napisao uvodnik za njemačke novine Die Zeit u kojem je naveo izazove kojima se zajedno mogu suprotstaviti Europa i Rusija, a istodobno je optužio NATO i Europsku uniju za regionalnu nestabilnost.

Mnogi od postojećih problema na kontinentu imaju ishodište u politikama EU-a i NATO-a, napisao je u tom članku Putin.

“Temelj rastućeg međusobnog nepovjerenja u Europi leži u nadiranju vojnog saveza (NATO-a) na istok”, napisao je Putin tvrdeći da je Europa pružila potporu “oružanom, protuustavnom puču” u Ukrajini, referirajući se na demonstracije 2014. kojima je svrgnut pro-ruski predsjednik Viktor Janukovič.

Napad 1941. označio je početak najkrvavijeg rata u kojem je sudjelovao Sovjetski Savez, pohvalivši hrabrost vojnika Crvene Armije, napisao je.

Crvenoarmejci nisu spasili samo svoju zemlju, već i Europu, istaknuo je Putin.

Više od 27 milijuna građana Sovjetskog Saveza poginulo je u Drugom svjetskom ratu, daleko više od bilo koje druge zemlje koja je u njem sudjelovala.

Počast tim žrtvama u utorak je odao i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier kazavši pred jednom od tri spomenika sovjetskim žrtvama u Berlinu da “Nitko nije pretrpio toliko žrtava kao narodi tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Unatoč tomu ovi milijuni nisu urezani u naše sjećanje u mjeri u kojoj to zahtijeva njihova patnja i naša odgovornost”.

Nakon njemačke invazije, Sovjetski Savez je, u savezu s Velikom Britanijom i SAD-om, srušio nacističku diktaturu u Njemačkoj.

Moskva je potom instalirala marionetske komunističke vlade širom Istočne Europe, koje su ostale na vlasti preko 40 godina, odnosno do raspada Sovjetskog Saveza na 15 država.

Komentiraj