epa

Do 21 sat ušlo više od 9. 500 migranata, gotovo 250 tisuća od početka migracijske krize

23:00 U subotu je do 21 sat u Hrvatsku ušlo 9. 569 migranata, a od početka migracijske krize 240. 926, objavilo je Ministarstvo unutranjih poslova (MUP).

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu večeras je bilo 2. 890 osoba, a i dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Srbije. Izbjeglice se prevozi do slovenske granice.

Prema slovenskim medijima, više od sedam tisuća migranata u subotu je prešlo zelenu granicu na području mjesta Rigonce, blizu graničnog prijelaza Harmica.

19:47 I dalje traje velik pritisak izbjeglica i migranata na hrvatsku granicu kod Bapske preko koje, u zadnje vrijeme, dnevno prelazi između sedam i osam tisuća osoba kojima je jedini cilj doći do neke od zapadnoeuropskih zemalja, prvenstveno Njemačke, a u subotu ih je do 18 sati ušlo 8.100.

Dogovor koji su u petak postigli hrvatski i srbijanski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović o jačem angžmanu srbijanske policije na graničnom području u Berkasovu preko kojega izbjeglice i migranti iz Srbije ulaze u Hrvatsku, od subote ujutro je zaživio. Na srbijanskoj strani granice tako je primjetan znatno veći broj policajaca nego prijašnjih dana kada ih ili nije bilo, ili se sa strane moglo vidjeti njih tek nekoliko.

Od jutros srbijanski policajci uvode reda u kaos koji je do sada vladao na prijdlazu u Berkasovu. Postavljene su ograde, a izbjeglice i migranti se propuštaju u skupinama što uvelike olakšava posao hrvatskim policajcima koji su se do sada granicu štitili živim zidom, prsima se suočavajući s nezadovoljnim migrantima.

“Nemamo one gužve koje smo sa suprotne strane imali posljednjih nekoliko dana. Dogovor ministara poštuje se”, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović dodajući kako je do 18 sati preko Bapske u Hrvatsku ušlo 8.100 izbjeglica i migranata.

Po njegovim riječima, u prihvatnom centru u Opatovcu nalazi se oko 1700 migranata od kojih će većina večeras centar i napustiti te vlakom otputovati za Sloveniju.

17:00 U subotu je do 15 sati u Hrvatsku ušlo 6. 427 migranata, a i dalje se očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije, izvijestilo je popodne Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Od početka migracijske krize u Hrvatsku je ušlo 237. 784 migranta.

Nakon što je u petak postignut dogovor ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranka Ostojića i Nebojše Stefanovića o većem angažmanu srbijanske policije na Berkasovu, koji se u proteklom razdoblju svodio na puko promatranje navale izbjeglica na hrvatsku granicu, MUP je izvijestio kako je u subotu započela realizacija toga dogovora.

Naime, na području ulaska migranata u Hrvatskoj, u Bapskoj, nema gužvi, pritisaka niti pokušaja nasilnih ulazaka u Hrvatsku, objavio je MUP u 13 sati. Iako autobusi s migrantima konstantno dolaze, srbijanski policijski službenici nalaze se na teritoriju Berkasova i kontrolirano propuštaju migrante u RH. U Bapskoj ih dočekuju hrvatski policajci te se organizirano prevoze u privremeni prihvatni centar u Opatovcu, gdje se evidentiraju te dalje autobusima ili vlakom prevoze prema slovenskoj granici.

Komentiraj