Marko Prpic/PIXSELL

Preko 35 posto Hrvata radi nedjeljom

Hrvatska biskupska konferencija ponovno je pokrenula inicijativu za ozakonjenje neradne nedjelje. Poziva hrvatske građane da je podrže i pridonesu očuvanju nedjelje u njezinu povijesnom značenju, kao neradnoga dana koji pruža prigodu za obiteljsko okupljanje, piše Glas Slavonije.

To je peta inicijativa hrvatskih biskupa u proteklih 20 godina kojom se zauzimaju za ozakonjenje neradne nedjelje. Biskupi su još 1997. godine poslali pastirsko pismo u kojem su progovorili o nedjelji kao danu počinka za ljude. Komisija Hrvatske biskupske konferencije “Pravda i mir” opetovano se 2000., 2004. i 2012. godine zauzimala za ozakonjenje neradne nedjelje.

Hrvatska u Europskoj uniji predvodi po radu nedjeljom. Potvrdila je to i prošlogodišnja statistika Eurostata. U odnosu prema ostalim članicama EU, u kojima nedjeljom prosječno ne radi 74,7 posto zaposlenih, u Hrvatskoj je u toj kategoriji samo 63,3 posto radnika.

Odnosno, za razliku od EU, u kojoj prosječno nedjeljom radi samo nešto više od četvrtine svih zaposlenika (25,3 posto), u Hrvatskoj je taj udjel 36,7 posto. Prema Eurostatovim podacima, 8,3 posto hrvatskih radnika redovito radi nedjeljom, a 28,3 posto ponekad ih radi nedjeljom. Pri tome je, kako ističe europarlamentarka Marijana Petir, koja je godinama angažirana oko teme rada nedjeljom, Hrvatska u skupini onih koji ponekad rade daleko ispred svih ostalih članica EU, a što je u konačnici postavlja i na prvo mjesto u radu nedjeljom. Nasuprot Hrvatskoj, u EU se u proteklih deset godina povećava udjel onih koji nikad ne rade nedjeljom, piše Glas Slavonije.

Komentiraj