Prekid zrakoplovnih veza Kurdistana i inozemstva stupio na snagu

EPA/GAILAN HAJI

Zrakoplovne veze  Kurdistana i inozemstva prekinute su u petak po nalogu Bagdada koji želi prisiliti tu autonomnu regiju da poništi referendum o neovisnosti.

Brojni stranci požurili su se otputovati iz iračkog Kurdistana prije obustave međunarodnih letova, koja je stupila na snagu u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ti stranci ulaze u Kurdistan s vizom koju izdaju kurdske vlasti, a koju Bagdad ne priznaje te stoga ne mogu otputovati negdje drugdje u Iraku.

Posljednji zrakoplovi prema inozemstvu poletjeli su tijekom poslijepodneva iz zračnih luka Erbil i Suleimanija, gdje su neki putnici morali kupiti karte po  iznimno visokim cijenama. Međunarodni promet je prekinut jedan sat prije roka koji je odredio Bagdad.

Zrakoplov Turkish Airliens je posljednji poletio iz Erbila u Istanbul, a zrakoplov Iraqi Airwasya posljednji je poletio iz Suleimanije u Dubai.

Zabrana se ne odnosi na humanitarne, vojne i diplomatske letove,  rekla je direktorica međunarodne zračne luke Erbila Talar Faiq Saleh.

Zabranu je odredio irački premijer Haider al-Abadi kao odgovor na masovnu pobjedu “da” na referendumu o neovisnosti Kurda koji je pokrenuo predsjednik autonomne regije Kuridstan Masud Barzani.

Iako kurdske vlasti tvrde da nezavisnost neće stupiti na snagu tako skoro i skloni su dijalogu s vlastima Bagdada, ove odbacuju svaki pregovor na bazi tog referenduma.

Al-Abadi je ustvrdio da nije riječ o kažnjavanju već legalnoj mjeri koju potvrđuje vlada i da svrha vladine kontrole kopnenih graničnih mjesta i zračnih luka u Kurdistanu nije izgladnjivanje ljudi već borba protiv korupcije.

Međunarodni letovi će se nastaviti u Kurdistanu ako ovlasti prijevoza budu prebačene na središnju vladu u Bagdadu, ustvrdio je premijer.

Lufthansa i Austrian Airways će otkazati letove u Erbil ovaj vikenda , rekao je u petak glasnogovornik zrakoplovne kompanije.

Lufthansa leti u Erbil subotom, a Austrian Airlines svakog dana.

Komentiraj