Primirje između sirijske vojske i pobunjenika koje je stupilo na snagu u ponoć u petak rano ujutro se održava, nakon ranijih izoliranih sukoba, objavili su promatrači i pobunjenici.

Prekid vatre prekršen je gotovo odmah nakon stupanja na snagu borbama na sjeveroistoku zemlje.

No, Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je nekoliko sati ranije da je situacija općenito mirna.

Dužnosnik pobunjeničke skupine Jaish al-Nasr potvrdio je da je “tijekom noći bilo granatiranja, ali je danas stalo….stanje je zasad dobro”.

Nacionalno primirje koje je trebalo prekinuti šestogodišnje krvoproliće u četvrtak je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nakon dogovora s Turskom, dugogodišnjom saveznicom opozicije.

Sirijska vojska objavila je ranije u četvrtak prekid vojnih operacija u cijeloj zemlji, ali i rekla da se to ne odnosi na Islamsku državu kao ni na bivšu Frontu al-Nusru i druge s njima povezane skupine.

Glasnogovornik pobunjeničkih skupina koje čine Slobodnu sirijsku vojsku (FSY) rekao je na konferenciji za novinare u Ankari da primirje ne obuhvaća kurdsku miliciju YPG, kao i da stranka sirijskih Kurda PYD neće sudjelovati u mirovnim pregovorima.

Pobunjenici su pristali na primirje, da ga nadziru Rusija i Turska te da u roku od mjesec dana započnu politički pregovori, kazalo je nekoliko njihovih predstavnika.

Ovo je treće primirje u Siriji ove godine. Prethodna dva, koja su dogovorili Washington i Moskva, propala su za nekoliko tjedana, a suprotstavljene strane međusobno su se optuživale za njihova kršenja.

Novi dogovor postignut je bez Sjedinjenih država i Ujedinjenih naroda.

Komentiraj