IMC

Prehrana ima ključnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Promjena prehrambenih navika svakako je jedan od najtežih zadataka svakom od nas, pogotovo u današnje vrijeme kada je naša svakodnevnica prepuna izazova, a vremena imamo sve manje na raspolaganju.

Samim time se u prehrani okrećemo brzim rješenjima koja su nadohvat ruke, ali nisu uvijek u pravom nutritivnom balansu. Tako tijelo opterećujemo namirnicama koje nisu “prijatelji” našem srcu. 

Bolesti srca su više od bilo koje druge vrste bolesti povezane s prehranom. Naše srce je naš motor, ono mora stalno pumpati krv kako bi se osigurao dotok kisika i hranjivih sastojaka u sve stanice naših tkiva i organa i sve to čini u preko 72 otkucaja u minuti, 100 tisuća puta dnevno, 3 600 000 puta godišnje…

Krvožilni i srčani problemi vodeći su uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a kriviti možemo, osim gena, i ubrzani, sjedilački način života kao i neprimjerenu prehranu. Poznato je da su bolesti srca i krvnih žila rjeđe na području Mediterana te da stanovnici tog područja žive znatno dulje od ostatka populacije. Mediteranska prehrana naglašava umjereno korištenje svih namirnica. Meso se konzumira manje, dok je veći udio ribe, barem dva puta u tjednu, a povrće i voće u obrocima trebaju biti zastupljeni svaki dan. Orašasti plodovi su izuzetno korisni zbog obilja mononezasićenih masnih kiselina i preporučuju se kao “mali zalogaj” između obroka.

Oktal Pharma, uz preporuke o zdravijem načinu života, za očuvanje zdravlja srca preporučuje i svoju liniju Zona Vital dodataka prehrani koji sadrže ulje krila kao izvor omega-3 masnih kiselina porijeklom od morskog račića, antioksidanse, kolin, riblje ulje, monakolin K iz crvene fermentirane riže…

Nikada nije kasno započeti s brigom o zdravlju srca.

Komentiraj