Bez postignutog dogovora završio je sastanak na kojem je Vlada s osam sindikata javnih službi pregovarala o sporazumu o povećanju plaća. Nisu potpisali sporazum, kao što je bilo najavljeno da će ga potpisati, jer Vlada osporava sporuzm iz 2009., javlja Dnevnik.hr.

‘Mi možemo reći da Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri. Ono dogovoreno u petak Vlada danas nije htjela potpisati. Tražili su od nas da se odreknemo osnovice u 2016. godini, i da se odreknemo 6 posto povećanja i sporazuma, na što ne možemo pristati. Istinito je da sporazum vrijedi, a ne možemo nakon 9 godina reći da nema nikakvo značenje. Nismo dogovorili ništa osim da će se pregovori nastaviti za Temeljni kolektivni ugovor’, kazao je Stjepan Topolnjak, predstavnik sindikata zdravstva.

‘Vjerojatno će ići tužbe. Iznenadilo nas je. U petak smo dogovorili nešto sasvim drugo. Oni osporavaju pravnu valjanost sporazuma’, rekao je Topolnjak, piše N1.

Ministar rada Tomislav Ćorić obratio se medijima nakon sindikalista. Kazao je da je Vlada u pregovore ušla s dobrom voljom te će tako i nastaviti.

‘Htjeli smo obuhvatiti sve sporne i nesporne strane sporazuma koje su generirane tijekom proteklih sedam, osam godina. Naša je ideja bila da pronađemo kompromisno rješenje, a to nažalost do danas nismo uspjeli. Sporazum, odnosno njegovi dodaci, izmjene i dopune bili su predmet pravnog proučavanja i postoje segmenti koji su pravno upitni upitni i Vlada je kao odgovorna stavila to na stol u pregovorima’, rekao je Ćorić.

Kako piše N1, kazao je kako je ponuda Vlade bio cijeli paket.

‘Podrazmuijevala je čitav paket. Sindikalna strana. I jedna i druga strana su se držale na neki način integralnog rješenja, no sindikalnoj strani je postalo sporno što smo mi htjeli zaštiti poziciju Hrvatske u segmentu tužbi. Nažalost ta pravna narav dokumenata je dvojbena i u tom kontekstu kao Vlada u nijednom trenutku nismo moći ići s pretpostavkom da to nije tako. Stav sindikalne strane je po tom pitanje drugačiji. Mi u ovom trenutku i u narednom razdoblju prije svega imamo interes zaštititi Republiku Hrvatsku. Sindikalnoj strani je cilj bio nešto drugačiji, nama je to jasno. Upravo tu je došlo do prijepora, što ne znači da u nekom narednom razdoblju nećemo pronaći zajedničko rješenje’, objasnio je Ćorić.

 

Komentiraj