PREGOVORI S VLADOM U Banske dvore došli predstavnici samo dva sindikata javnih službi

Patrik Macek/PIXSELL

Na pregovore o povećanju osnovice za plaće u Vladi u Banske dvore u utorak ujutro stigli su samo predstavnici dvaju sindikata od ukupno osam iz javnih službi, a na upit novinara hoće li biti pregovora, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović tek je u prolazu odgovorila, “vidjet ćemo”.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uoči sastanka rekao je da “socijalni dijalog treba njegovati ako ga hoćete imati” i da je zato u ime Liječničkog sindikata došao čuti što Vlada nudi. “Imamo čistu situaciju, ugovor u rukama, ali smo spremni sudjelovati u procesu,” dodao je.

“Protokol o pregovaranju je poželjan ali nije nužan, no kad ga se potpiše, bitan je. Treba utvrditi predmet pregovora i nadam se da ćemo nastaviti socijalni dijalog, dolazim na pregovore u dobroj vjeri,” naglasio je Babić i dodao da su to pregovori koji ne mogu završiti u jedna ili dva sata, nego se radi o procesu koji traje.

“Dolazim na sastanak , ali to ne znači da ću prihvatiti nešto što nije u interesu članova sindikata. Nedolazak mojih kolega je njihovo legitimno pravo i nema nikakvog raskola,” poručio je Babić i naglasio kako se bez potpisa sviju sporazum ne može mijenjati i da stoga treba postići konsenzus.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak rekao je kako od pregovora ne očekuje ništa.

“Smatramo da se Vlada i podpredsjednik ponašaju vrlo neozbiljno, kao da nisu dorasli poslu, jer pozivanje na sastanak dan prije ili otkazivanje sastanka tri minute prije završetka radnog vremena smatramo neozbiljnim. Nisu nam poslali protokol o pregovaranju, niti dnevni red ni zapisnik s prošlog sastanka i držimo da je to vrlo neozbilljno od Vlade. Očito danas nećemo moći pregovarati jer nismo u punom sastavu, vidjet ćemo što će biti,” kazao je uz ostalo Topolnjak.

Radi se o pregovorima o realizaciji sporazuma o povećanju osnovica za plaće od šest posto uslijed rasta BDP-a za više od dva posto u posljednja dva tromjesečja.

Šest sindikata javnih službi – Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara, Sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi – nisu došli jer smatraju da nisu ispunjeni uvjeti za nastavak pregovora. Za 10,30 sati su najavili konferenciju za novinare o “neodržanim pregovorima sindikata javnih službi i Vlade RH”.

Komentiraj