PREGOVORI S EU: Što čeka Srbiju nakon otvaranja poglavlja 23 i 24

FaH

Srbijanski dužnosnici smatraju da će otvaranje pregovaračkih poglavlja 23. i 24. ubrzati otvaranje i svih ostalih poglavlja i pregovarački proces u cijelosti te da Srbija mora sama rješavati problem svog pravosuđa.

Ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je da će Europska komisija samo kontrolirati provođenje mjera za preustroj i prilagođavanje pravosudnog sustava europskim standardima, dok ravnateljica vladina Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović drži da je sad najveći posao pred Srbijom u području reforme pravosuđa, temeljnih prava i borbe protiv korupcije te da će velika pažnja biti posvećena pravima nacionalnih manjina u Srbiji i poboljšanju položaja osjetljivih društvenih skupina.

“Europska komisija provodit će kontrolu realiziranja mjera, ali ona neće rješavati probleme našeg pravosuđa – to moramo mi sami. Ako naše pravosuđe nije usmjereno k boljitku građana, onda su uzalud sva poglavlja i njihovo otvaranje”, ocijenio je Selaković za Radio-televiziju Srbije u povodu otvaranja poglavlja 23 i 24 na međuvladinoj konferenciji održanoj u ponedjeljak u Bruxellesu.

Paunović je istaknula da je područje prava manjina obuhvaćeno “posebnim dokumentom u okviru Akcijskog plana za poglavlje 23 koji je rađen s nacionalnim manjinama”.

“Predviđeno je veće sudjelovanje nacionalnih manjina u administraciji, vlasti, uporabi pisma, prava u oblasti obrazovanja, kulture. Tromjesečno će biti praćeno provođenje i bit će pod našim povećalom, povećalom Bruxellesa, a poglavito zemalja u okruženju”, naglasila je.

U izjavi za RTS nakon međuvladine konferencije u Bruxellesu o poslu koji čeka Srbiju poslije otvaranje poglavlja 23 i 24, premijer Aleksandar Vučić je poručio da se “puno toga mora mijenjati” na polju vladavine prava, prava manjina, pravosuđa.

“Moramo imati učinkovit i pravni i pravosudni sustav, moramo imati samostalno tužiteljstvo i neovisno pravosuđe, vladavinu prava u svim područjima – od poštivanja slobode izražavanja, medijskih sloboda… Samo ta sinergija dobre politike, dobrih ekonomskih mjera i teških ekonomskih reformi kroz koje smo dobrim dijelom prošli mogu donijeti najbolji rezultat za ljude u Srbiji… Mislim da ćemo biti uspješna zemlja i da ćemo relativno brzo dostizati one članice EU koje su danas ispred nas i po ekonomskom bogatstvu i po životnom standardu i mnogim drugim pitanjima”, kaže Vučić.

On je, u kontekstu nesporazuma sa Hrvatskom o uvjetima za otvaranje poglavlja, istaknuo da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom.

“Mi se nadamo da to uvijek možemo rješavati našim razgovorima. Uvijek je to bolje, uvijek je to najbolje. Mi zaista želimo dobrre odnose sa Hrvatskom, ali imali smo i potporu i Njemačke i drugih zemalja i da te potpore nije bilo teško da bismo danas imali ovakvu čast u Bruxellesu”, izjavio je Vučić.

Komentiraj