FaH

PREGOVORI ĆE SE NASTAVITI: Slovenski premijer je ogorčen štrajkom policije

Slovenski premijer Miro Cerar osudio je u srijedu štrajk policije i djelatnika MUP-a kao neodgovoran i “sramotan” čin te rekao da njegova vlada neće pristati na ucjenu, iako će se pregovori s policijskim sindikatima o njihovim zahtjevima nastaviti.

“Da naša policija štrajka sada, kad su sigurnosne prilike u Europi tako zaoštrene, kad nam prijeti zatvaranje sjeverne granice, kad se suočavamo s izbjegličkim valom, to je neodgovorno, nedostojno i sramotno”, kazao je slovenski premijer na konferenciji za novinare, dodavši da se njegove kritike odnose na organizatore štrajka, a ne na policajce koji na terenu odgovorno ispunjavaju svoje zadaće.
Cerar je dodao da je osobno razočaran i ogorčen te da neće pristati na “ucjene” policijskog sindikata niti dopustiti da se plaće policije povećaju za trećinu.
Tih sredstava nema, povećati plaće samo policiji bilo bi nepošteno prema ostalim javnim službenicima, ugrozili bi se platni odnosi u javnom sektoru i financijska stabilnost države, ocijenio je slovenski premijer.

Vladini financijski stručnjaci navode da bi za ispunjenje zahtjeva policijskog sindikata bilo potrebno dodatnih 90 milijuna eura godišnje.
“Nastavit ćemo pregovore sa sindikatom policajaca, ali na ucjenu cijele države neću pristati bez obzira na posljedice”, kazao je Cerar.
Prema njegovim riječima, policija je započela štrajk iako pregovori s vladom o njihovim zahtjevima nisu bili završeni, a inzistira na pretjeranom povećanju plaća iako je samo ministarstvu unutarnjih poslova za iduće dvije godine vlada odobrila dodatna sredstva od 30 milijuna godišnje.
Policijski sindikat započeo je jutros “bijeli štrajk” koji usporava postupke na granici i kontrolu migranata i izbjeglica, navevši da će se za vrijeme štrajka pridržavati zakona i održavati red i mir, ali da će se štrajk nastaviti sve do opoziva, a mogao bi i eskalirati prema radikalnijim oblicima ako vlada uskoro ne završi pregovore i ne pristane na zahtjeve policije.
Među osnovnim zahtjevima su povećanje plaća za 35 posto, veća ulaganja u opremu i u nove kadrove za policiju.

Komentiraj