EPA/NATALIA KOLESNIKOVA

PREGOVORI O PRIMIRJU U SIRIJI Ankara se i dalje protivi Asadu

Turska i Rusija pripremile su sporazum o primirju u Siriji, rekao je turski ministar vanjskih poslova u srijedu te dodao da će se Ankara i dalje protiviti ostanku sirijskog predsjednika Bašara al Asada na vlasti u zemlji.

Komentari Mevluta Cavusoglua pokazuju znak krhkog napretka u razgovorima čija je svrha postići mir. Dok bi ustrajanje na Asadovu odlasku moglo komplicirati pregovore s njegovim najjačim saveznikom Rusijom, drugi turski dužnosnik nije isključio tranzicijsku ulogu za sirijskog predsjednika.

Rusija, Iran i Turska objavili su prošli tjedan da su spremni pomoći posredovanje mirovnog sporazuma nakon razgovora u Moskvi na kojima su prihvatili deklaraciju u kojoj su postavljena načela koja bi svaki sporazum trebao sadržavati. Rusija je rekla kako je predviđeno da sljedeći razgovori budu u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

“Dva su teksta pripremljena za rezoluciju o Siriji. Jedan je o političkoj rezoluciji a drugi o primirju. Mogu se primijeniti u svako doba”, rekao je Cavusoglu novinarima na rubu svečanosti dodjele nagrada u predsjedničkoj palači u Ankari.

On je rekao da sirijska oporba nikad neće poduprijeti Asada. “Cijeli svijet zna da nije moguće da ondje bude politička tranzicija s Asadom i mi također znamo da je nemoguće za te ljude da se ujedine oko Asada”.

Prošli tjedan, ruski ministar vanjskih poslova rekao je da su se Rusija, Iran i Turska složili da je prioritet u Siriji borba protiv terorizma a ne uklanjanje Asadove vlasti – komentari koji sugeriraju zaokret Turske, koja je dugo provodila pritisak za svrgavanje Asada.

Izvori su za Reuters rekli da bi, prema okvirnom dogovoru između triju zemalja, Sirija mogla biti podijeljena na neformalne zone utjecaja regionalnih sila a Asad bi mogao ostati predsjednik najmanje još nekoliko godina.

Asad neće prisustvovati razgovorima u Astani koji će se vjerojatno uglavnom održati na doministarskoj razini, rekao je turski dužnosnik.

Komentiraj