Preduga mu doživotna kazna

epa

Danski izumitelj Peter Madsen koji je prošli tjedan dobio kaznu doživotnog zatvora zbog jezivog ubojstva švedske novinarke u svojoj podmornici, podnio je zahtjev za smanjenom kaznom, objavile su u ponedjeljak danske vlasti.

Njegova braniteljica Betina Hald Engmark kasnije je rekla da 47-godišnji Madsen i dalje tvrdi da nije ubio slobodnu novinarku Kim Wall.

Njegov zahtjev pokazuje da je Madsen “prihvatio da ga je kopenhaški gradski sud proglasio krivim i da sad mora živjet s tim”, otkrila je odvjetnica za javnu televiziju DR.

“Odlučio se da se više neće boriti, nema snage za to”, dodala je.

Doživotna kazna u Danskoj traje u prosjeku 15 godina, no okrivljeni može zatražiti da bude pušten nakon služenja 12 godina kazne.

Madsen je na suđenju priznao da je u kolovozu raskomadao i bacio novinarkino tijelo u more, no odbacio je da ju je ubio, tvrdivši da se nesretnim slučajem ugušila.

Prvo je rekao da je umrla nakon što su je pogodila vrata od podmornice, no kasnije je govorio da je umrla od gušenja.

Tužitelji su smatrali da je sve isplanirao unaprijed jer je pilu, nož, plastične vezice i utege ponio sa sobom na podmornicu, pisao je AFP.

Bili su uvjereni su i da je gledao fetišističke filmove u kojima su žene zlostavljane, dekapitirane i žive spaljene jer su istražitelji takve filmove pronašli u njegovom računalu. Tvrdio je da nisu njegovi.

Tridesetogodišnja Wall, koja je pisala članak o Madsenu, posljednji put je videna večeri 10. kolovoza na njegov amaterskoj podmornici, pri njezinom izlasku iz kopenhaške luke.

Njezin torzo bez glave i drugi dijelovi tijela kasnije su pronađeni u zaljevu Koge u blizini danske prijestolnice. Madsen ih je pokušao zadržati ispod površine čeličnim cijevima.

Tročlani odbor kopenhaškog suda jednoglasno se odlučilo za izricanje kazne.

Komentiraj