Predstavom ‘Gejm’ Žige Divjaka u riječkom HNK u nedjelju počinje ‘Zoom’ festival

U organizaciji udruge Drugo more od 17. do 23. listopada na više lokacija u Rijeci održat će se dvanaesti festival izvedbenih umjetnosti ‘Zoom‘.

Ovogodišnje izdanje pod sloganom ‘Mlade perspektive’ održat će se u velikoj dvorani Filodrammatice, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i u Exportdrvu.

“U ovom iznimno teškom razdoblju za sve, pa tako i za kulturu i umjetnost, odlučile smo tematski podržati one najranjivije – mlade umjetnike, njihove procese, strategije osnaživanja i perspektive opstanka”, izjavile su selektorice festivala Sendi Bakotić i Vanda Velagić iz riječke umjetničke skupine Kolektiv Igralke.

Festival započinje u nedjelju 17. listopada u HNK Ivana pl. Zajca dokumentarnom predstavom ‘Gejm’ nagrađivanog slovenskog redatelja Žige Divjaka. Živjakov posljednji autorski projekt propituje ulogu i odgovornost Slovenije i njene granične politike za život i sudbinu ljudi u bijegu od bijede i rata.

U ponedjeljak 18. listopada program se nastavlja u velikoj dvorani Filodrammatice konceptualnom predstavom Država bugarskog umjetnika Alexandera Mainuloffa. Riječ je o konceptu za kazalište bez glumaca i redatelja, a bavi se temom aktivističkih samospaljivanja mladih u Bugarskoj. Predstava istražuje kako gradimo društvo, kako funkcioniraju demokracije, koliko smo skloni destrukciji i na što smo spremni kako bismo surađivali s drugima unutar grupe.

Festival se nastavlja u srijedu 20. listopada u velikoj dvorani Filodrammatice, uz koreografski par koji čine Aleksandar Georgiev (MK/BG) i Dario Barret Damas (ES), koji će prvi put u Hrvatskoj odigrati predstavu ‘Mjesečina’ čiju dramaturgiju potpisuje zagrebačka dramaturginja Nina Gojić. Projekt se poigrava s Disneyjevim naslijeđem i načinima na koje se ono razumijeva i tumači, fokusirajući se na pjesničke strukture i rastvaranje normativnosti.

U četvrtak 21. listopada, na rasporedu je predstava ‘Sine’ slovenske umjetnice Nataše Živković, kojoj se u izvedbi pridružuju Spazam Orgazam i Entity iz zagrebačkog queer izvedbenog kolektiva House of Flamingo.

Festival će se u petak i subotu 22. i 23. listopada zatvoriti instalacijom i performansom ‘Roza kletva’ u Exportdrvu. Nastao u suradnji autorice Rine Barbarić s Koviljkom Ljuštinom, Sarom Salamon, Kristinom Paunovski, Andrejom Brozović i Nikom Čuić, projekt istražuje ulogu žena u razdoblju pandemije i temu prijateljstva kao utočišta u vremenu obilježenom nesigurnošću.

Za vrijeme trajanja festivala slovenski multimedijalni umjetnik Jaka Železnikar predstavit će online aplikaciju ‘Privatno vlasništvo – zabranjen pristup’ koja prikazuje imaginarnu Google kartu iz ne tako daleke 2026. godine. Odabirom nekog mjesta na karti, posjetitelj može saznati može li mu pristupiti ili ne, kada bi pristup mogao biti odobren i koliko taj pristup košta. Karta, naime, prikazuje svijet u kojem je privatizirana sva infrastruktura, kao i svi prirodni resursi, uključujući zrak i vodu.

Komentiraj