Predstavnik Hrvata u Srbiji: “Prijetili su nam i preko službenih adresa da će nas pobiti puškom kao stoku”

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostuje predstavnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Komentirao je kakve probleme imaju Hrvati u Vojvodini i Srbiji, zašto ih nema u tijelima političke vlasti te kako surađuju sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Žigmanov je svjedočio o prijetnjama koje je nedavno doživio.

“Osoba koja nam je prijetila je privedena. Druga osoba koja nam je prijetila da će nas pobiti s automatskom puškom kao stoku, čini mi se da nije privedena. Nije bilo niti jedne akcije i osude od strane vlasti u Srbiji, s druge strane nije postojala ni zaštita osoba i naših institucija.
To je deficit što se tiče odnosa prema etnički motiviranoj mržnji u Srbiji. Nisu to bile samo prijetnje na društvenim mrežama, dobivali smo prijetnje preko službenih adresa”, rekao je Žigmanov i nastavio:

“Ne samo da nemamo adekvatno djelovanje pravosudnih tijela nego cijeli taj proces, mučan za nas, nije imao nikakvu aktivnost predstavnika vlasti u smislu zaštite, niti osudu. To su strukturalni deficiti kad je u pitanju etnički motivirano nasilje ili govor mržnje u RS-u. S time se ne mirimo ukazujemo i želimo da se s takvim praksama prekine i ono što je ključno da ni gestama, ni riječima ni djelovanjem ne dajemo nikakav povod za tu vrstu odmazde”, rekao je.

Naglasio je da je komunikacija s Aleksandrom Vučićem korektna.

“Ipak, imate lokalne podružnice stranke i one imaju jako loš odnos prema nama i to nama budi sumnju u njihove namjere”, rekao je.

Koliko pomaže hrvatski veleposlanik u Beogradu

Otkrio je da nisu zadovoljni s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu

“Moguće je da vlasti u Zagrebu nisu zadovoljni sa mnom kao predstavnikom Hrvata u Srbiji, možda i ja stršim u hrvatsko-srpskim odnosima, ali ja koristim medije kako bi javno ukazivao na probleme koji nisu dopustivi. Mene kao političkog predstavnika Hrvata u Vojvodini nitko nije zvao iz diplomacije nakon prijetnji”, kazao je.

Srbija institucionalno podupire stvaranje umjetnog “bunjevačkog jezika”, a udruge koje se bave time imaju potporu države, kazao je.

“Mi smo racionalno ukazali da bunjevački jezik ne postoji”, naglasio je Žigmanov.

 

Komentiraj