Predstavnici braniteljskih udruga došli kod Medveda

Nel Pavletic/PIXSELL

Predstavnici braniteljskih udruga došli su u utorak poslijepodne u Ministarstvo hrvatskih branitelja na poziv ministra Tome Medveda, kako bi razgovarali o najavljenom prosvjedu u Vukovaru zbog nerješavanja ratnih zločina, te zahtjevu dijela udruga za očitovanjem saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca o Domovinskom ratu i odnosima Hrvatske i Srbije.

Savjetnik vukovarskog gradonačelnika za branitelje Tomislav Josić rekao je novinarima pred Ministarstvom kako branitelji očekuju “da sjednemo kao normalni ljudi, da razgovaramo i da se dogovorimo”.

Braniteljske udruge nedavno su podržale prosvjed u Vukovaru protiv “šutnje institucija” o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru, koji je za 13. listopada najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, i zatražile raspravu u Hrvatskom saboru o SDSS-u i Pupovcu, te njegovo očitovanje o Domovinskom ratu.

Na napise u nekim medijima da će branitelji zatražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a oštro je reagirao premijer Andrej Plenković poručivši da njemu, kao predsjedniku HDZ-a, “nitko neće birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina”.

Također je rekao kako nema nekažnjivosti za najteže i najbrutalnije zločine koji su se dogodili u Vukovaru, pa s te strane ima razumijevanje za Penavino inzistiranje da se to riješi, ali nema razumijevanja za način na koji je to napravljeno.

“To se tako ne radi. On kao član HDZ-a i gradonačelnik ima odgovornost prema svom biračkom tijelu i temi, a drugu odgovornost prema političkoj procjeni i odabiru tajminga i načina kako da tu temu stavi u eter”, kazao je Plenković.

Medved je, upitan je li za koaliciju HDZ-a s SDSS-om s obzirom na tvrdnje iz Vukovara da neki članovi SDSS-a imaju saznanja o zločinima na Ovčari, odgovorio kako je jedno govoriti o koaliciji, a drugo o zločinima.

Predsjednik Vlade je na pitanje o koaliciji vrlo jasno odgovorio, rekao je Medved,  a kad je riječ o ratnim zločinima podsjetio je kako gotovo svakodnevno kontaktira obitelji poginulih, nestalih i zatočenih i ni sam nije zadovoljan s brzinom otkrivanja počinitelja, zbog čega često od pravosudnih tijela traži brže utvrđivanje odgovornosti.

Komentiraj