Predstavnica obiteljskih liječnika: “Krajnji je čas pooštriti mjere, polovina umrlih je iz posljednja 2-3 tjedna”

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (HoHoM) Nataša Ban Toskić izjavila je u utorak za HRT kako je “krajnji čas pooštriti mjere”, jer je polovica umrlih od početka epidemije umrla u posljednja 2-3 tjedna.

To je “iznimno zabrinjavajuće”, kazala je i dodala kako je to “očiti znak da je krajnji čas za pooštriti mjere”.

Tvrdi da kasni uvođenje dodatnih mjera. “U svakodnevnoj praksi u razgovoru s pacijentima vidimo da je veliki broj zaraženih iz obiteljskih okupljanja. O mjerama će odlučiti krizni stožer uz savjetovanje s epidemiolozima i nadam se da će uvažiti mišljenja epidemiologa koji su najveći stručnjaci, rekla je predsjednica udruženja obiteljskih liječnika.”

Ban Toskić kaže kako su obiteljski liječnici opterećeni administracijom, koja im oduzima vrijeme za liječenje.

Obiteljski liječnici, tvrdi, daju sve od sebe, i preuzeli su jako puno novih poslova. “Uz sve to od 1. listopada prešli smo na sustav e-upućivanja. Obiteljski liječnici rasteretili su bolničke administratore, a sve da pomognu svojim pacijentima”.

Istaknula je i da je administracija pojela više od 60 posto njihovog vremena s čime se skratilo vrijeme za pacijenta, te da će to voditi i do smanjenja zdravstvene kvalitete.

Na pitanje treba li što prije provesti masovna testiranja, rekla je kako se čini da bi ta masovna testiranja mogla biti korisna, ali prije svega uz dobru analizu lokalne situacije. Istaknula je i da bez dobre organizacije i komunikacije sa izvršiteljima tog posla od svega neće biti ništa.

Apelirala je na administraciju da spriječi da njihovi telefoni budu zatrpani radi informacija o nečemu o čemu još ništa ne znaju, te da se telefoni oslobode za bolesne ljude. “Nije sve korona. Sav prethodni posao je ostao isti, a opterećeni smo bili i prije epidemije. I među nama vlada strah što će biti s ostalim pacijentima”, rekla je Ban Toskić dodavši kako smo u ovome svi zajedno, te da bi se trebala maksimalno angažirati obitelj i zajednica.

Komentiraj