Predstavljeni indikatori dječje dobrobiti

HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u četvrtak je predstavljen dokument “Indikatori dječje dobrobiti” u svrhu praćenja i osiguravanja kvalitete života djece u Hrvatskoj na temelju statističkih pokazatelja.

Indikatori će pratiti dobrobit djece po parametrima – zdravlje, obrazovanje, obiteljski odnosi, subjektivna i psihološka dobrobit, materijalna dobrobit i siromaštvo, odnosi s vršnjacima i rizična ponašanja, sudjelovanje, sigurnost djece i ranjive skupine djece.

Dobrobit djece pokazatelj je stanja društva u kojemu žive, a sveobuhvatni i relevantni podaci dobar su temelj za kreiranje obrazovnih, zdravstvenih, demografskih i drugih politika po mjeri djeteta, istaknuto je na skupu.

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota rekao je kako se radi o sveobuhvatnom dokumentu koji predstavlja jedan od ključnih koraka u provedbi nacionalne strategije zaštite prava djece u Hrvatskoj.

Ne možemo reći da smo loši, u svakoj zemlji su djeca najvažnija pa tako i u našoj, ali imamo prostora za poboljšanje i indikatori će biti početak puta u tom smjeru. Indikatori će biti dio svake politike i predstavljat će referentnu točku, kako bi znali gdje smo, što radimo i što smo napravili u provedbi odgovorne politike, kazao je Strmota.

U izradi indikatora sudjelovalo je 40-oro djece u dobi od 11 do 15 godina, a UNICEF je pružio tehničku i svaku drugu potporu.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić istaknula je kako je to prva stepenica u sustavnom praćenju djece u Hrvatskoj, ali izuzetno važna jer može pomoći u osmišljavanju i unaprjeđivanju demografske politike i poboljšanja stanja djece.

Indikatori dječje dobrobiti pokrivaju čitav spektar dječjih prava i potreba i pokazuju gdje još ima mjesta za napredak, a najviše mjesta za to je u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja, koje još uvijek nije dostupno svoj djeci.

Zadovoljni smo što je ministarstvo prepoznalo dokument koji će pomoći u osmišljavanju demografske revitalizacije Hrvatske, jer država bez djece ne može opstati, naglasila je Otmačić.

Voditeljica radne skupine za izradu indikatora Marina Ajduković najavila je da će se u izradi novog Zakona o socijalnoj skrbi posebno podržati djeca s rizikom od siromaštva, koja su najpogođenija u jednoroditeljskim obiteljima s niskim intenzitetom rada, u obiteljima s više djece, te starija djeca u odnosu na mlađu.

Komentiraj