Predstavljene nove mjere: Zatvaraju se kafići i restorani, nema vjenčanja, sajmova, treninga, teretana…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je na konferenciji za medije predstavio nove, stroge mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Uz premijera će na konferenciji za medije biti Davor Božinović, Krunoslav Capak, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić.

Plenković je ranije na sjednici vlade kazao da mjere stupaju na snagu u subotu te da će na snazi biti od 21. prosinca.

Tijek konferencije:

“Broj dnevno zaraženih je premašio 4000 i zato ćemo predstaviti novi paket mjera”, rekao je Plenković.

“Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen poogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno”, kazao je Plenković i dodao da su znali da neće doći do smanjenja brojeva ako se svi skupa ne budemo pridržavali mjera.

“Pozivali smo na maksimalnu odgovornost i solidarnost. Mi posljednjih tjedana nismo uspjeli i sada moramo uvesti dodatna ograničenja kako bismo suzbili širenje epidemije”, istaknuo je, pa nastavio:

“Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas”, kaže premijer. “Možda ni ove mjere neće biti dovoljne”, dodao je. “Na devet hospitaliziranih, jedna će umrijeti. Brojni koji su preboljeli i danas imaju posljedice”, kaže.

Apelirao je na sve da nose maske i da se ne rukuju i izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan, kao i da prozračuju prostore. Poručio je da moramo provoditi mjere, testirati, čuvati zdravstveni sustav i prememiti se za distribuciju cjepiva.

Nove mjere

Plenković je ponovio da nove mjere stupaju na snagu u subotu, traju do 21. prosinca.

– zabrana javnih događaja s više od 25 osoba

– privatna okupljanja najviše deset osoba

– obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu

– javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22h

– obustavljaju se svadbe

– na pogrebima može biti najviše 25 osoba

– obaveza stanara, poslodavaca i sl. redovno dezinficiranje površina

– na okupljanjima za svakoga mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine

– maksimalna popunjenost 40% u javnom prijevozu

– vozači i putnici obavezni su imati maske u javnom prijevozu

– na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca u prostoru

– obavezne jače mjere higijene i čišćenje prostora

– ograničenje radnog vremena za trgovine pekarskim proizvodima do 22h

– zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 h

– obustavlja se rad casina i kladionica

– obustavlja se održavanje sajmova

– obustavlja se rad restorana i kafića (osim hotelskih objekata)

– ugostiteljskim objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane

– obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi uz neke iznimke

– natjecanja i trenizni bez gledatelja

– obustavlja se rad teretana i sportskih centara

– obustavlja se održavanje amaterskih događanja u kulturi

– obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela

– obustavljaju se dječje i plesne radionice

– zabrana konzumacije hrane i pića u kinu i kazalištu

– škole stranih jezika mogu raditi samo online

– autoškole – teoretski dio nastave isključivo online

– mise kad god je moguće putem radija i TV programa, najviše 25 vjernika u crkvama

– zabrana dolaska na posao s povišenom temperaturom

– uvođenje kliznog radnog vremena, organizacija rada u skupinama

“Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. 12. Ako se do tad broj novozaraženih spusti, možemo razmišljati o ukidanju dijela mjera. U suprotnom, one ostaju na snazi”, rekao je Plenković i dodao da je cilj održati zdravstveni sustav.

“Pojačat će se kapaciteti testiranja. Kad je riječ o cjepivu, poduzeli smo sve u domeni Vlade da sve bude pravovremeno i pravedno distribuirano. Sutra će biti sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva gdje će se razgovarati o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. Kako bismo pomogli, primjenjivat će se mjera od 4.000 kn za plaće radnika, a na dnevnom redu će biti i dodatne mjere.

Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata. Ovo radimo u cilju očuvanja zdravlja. Covid-19 mijenja način našeg života. Sad se osobna odgovornost mjeri načelom solidarnosti prema drugima i moramo se odreći određenih navika i komoditeta da bismo zaštitili zdravlje. Vodit ćemo računa da izdržimo financijski”, rekao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak potomje govorio o trenutnoj situaciji: Do 22. 11. imali smo 15-postotni porast novoboljelih, a prije toga 7,7. Taj rast se ubrzava. Incidencija je sada jedna od najviših u Europi, veća je od 900 na sto tisuća u dva tjedna. Što se tiče mortaliteta, na sredini smo. Raste i broj hospitaliziranih. Situacija je zabrinjavajuća i zato se pojačavaju mjere i ove mjere su rezultat toga.”

Rekao je da su dali prjedloge oko pojedinih mjera, a da je najvažnije smanjiti intenzitet kontakata.

Pojačavamo paket brzih antigenskih testova na terenu. HZJZ je objavio dokument o njima koji omogućuje da se primjenjuju široko, gdje god ima zdravstvenh djelatnika. To će omogućiti brzu izolaciju pozitivnih i njihovih kontakata. Smatramo da će ove mjere dati rezultat i da će broj novooboljelih početi padati”, poručio je.

Plenković je, odgovarajuči na novinarsko pitanje, rekao da je namjera ovih mjera promjena trenda stope rasta. “Što se tiče tajminga, usvajamo mjere primjerene situaciji. Nismo došli u fazu da spustimo trend. Proteklih je dana povećani rast i ove mjere imaju za cilj promijeniti smjer dinamike zaraze”, kazao je.

“Ranije donesene mjere su ostvarile rezultate. Trend koji je bio povoljan nije krivulju okrenuo prema dolje i zato donosimo ove mjere”, ponovio je i dodao: “Živimo u dva paralelna svemira. Postoji svijet normalnog života, zdravlja. Istovremeno postoji svijet s ljudima koji su teško oboljeli. Da bismo našli balans, mjere imaju taj cilj. I u Koloni sjećanja je bilo ljudi koji nisu nosili maske”, navodi Plenković.

Capak je komentirao antigenske testove: “Postoji velik broj lažno negativnih rezultata. U definiciji bolesti nema brzog antigenskog testa, nego samo PCR testa. Ići ćemo na široku primjenu na simptomatskim bolesnicima. Sad ne uključujemo te brojeve za nacionalni nivo, uzeli smo samo one koji su imali back up PCR-a. Sad posebno pratimo pozitivne na brzim testovima i te rezultate ćemo objavljivati.”

Na novinarsko pitanje jesu li ove mjere zakašnjele, Plenković je rekao: Nema podatka koji mi imamo, a javnost nema, komunikacija je otpočetka jasna. Imali smo visoki rast, uveli smo mjere pa se taj rast smanjio, to je bilo zbog mjera. Kako nije došlo do daljnjeg smanjenja, ove mjere su donesene. Kompletno zatvaranje ne želimo, a s ovim mjerama se fokusiramo na ono što je bitno. Na tom tragu nastojimo održati esencijalne društvene aktivnosti.

Kad je riječ o fakultetima, preporuka je da se ide na online osim studija koji imaju programe s laboratorijskim vježbama i slično. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima. Na temelju njihove inicijative može se prijeći na online nastavu kad je riječ o srednjim školama. Ministar obrazovanja predlaže i da se trajanje školskih praznika produži jedan tjedan da bismo nakon druženja u obiteljskom krugu osigurali još dodatni tjedan što je s epidemiološkog aspekta dobro.”

“Očekujemo preokret trenda, da počne padati broj novoobljelih”, rekao je Capak i dodao: “Postoje predikcijski modeli, možda ćemo imati neke brojke kroz nekoliko dana. Kad ćemo imati sigurnije rezultate, podijelit ćemo to.”

Upitan o eventualnim novčanim kazanama za one koji se ne pridržavaju mjera, Plenković kaže: “Da, razmišljamo i o tome. Radimo to nerado jer cijela ova bitka protiv covida-19 je temeljena na načelu povjerenja, solidarnosti, razumijevanja… Kao Vlada nismo sretni sa sankcijama protiv naših građana jer imamo povjerenja u naš narod. Imamo povjerenja da sugrađani razumiju koliko je bolest opasna za starije i one krhkog zdravlja. Moramo se čuvati. Ako će se neki među nama ponašati bezobzirno prema drugima i ugroziti druge, onda nakon ovog iskustva moramo posegnuti i za mjerama koje će imati sankcije. To radimo jako nerado, osobno mi je to problem. Napravit ćemo distinkciju između odgovornih i onih koji to nisu. Pronaći ćemo način kako očuvati radna mjesta, i od poduzetnika očekujem razumijevanje. Ne radimo to da bismo nekoga ugrozili nego da sačuvamo zdravlje.”

O lokalnoj primjeni mjera Capak je rekao: “Velike su razlike među županijama i zato smo inzistirali da bude regionalni pristup. Za svaku županiju prijavljujemo podatke Europskoj komisiji, no sad je cijela Hrvatska u crvenom pa nema te vrste primjene. Istra je debelo u crvenoj zoni sad. Toliko je visoko da nema potrebe da negdje mjere budu ublažene.”

Na Capaka se nadovezao ministar Božinović: “Imali smo jučer sa županima sastanak i bilo je različitih prijedloga. Načelo koje se aktivno provodi od kolovoza je da Stožer donosi mjere na nacionalnoj razini, a županije mogu donijeti jedino oštrije, tj. strože od nacionalnih. Što se tiče blažih mjera od ovih, mislim da je g. Capak sve objasnio. I razlike među županijama se brzo mijenjaju. Sad su sve hrvatske županije u crvenoj zoni i to s brojevima koji su daleko od zelene zone.”

O predviđanjima da Hrvatskoj slijedi dramatičan rast novozaraženih bez strožih mjera Plenković je rekao: “Mi cijelo vrijeme imamo politiku donošenja adekvatnih mjera ovisno o trenutku. Najjednostavnije je sve zatvoriti, to bi epidemiolozima bilo najdraže. No, to nije realno, ni ekonomski ni politički ni iskustveno. Hrvatska se mora realno boriti s ovom epidemijom. Sve odluke donosimo na temelju podataka.”

Premijer je naglasio da u usporedbi s drugim zemljama Hrvatska ima normalniji život, i imala ga je prethodnih mjeseci. “Važno mi je obrazovanje, rad i proizvodnja uz okvirni cilj zaštite zdravlja građana. Ne mogu dovoljno naglasiti – svaki kontakt, bilo u kafiću, restoranu, nebitno, u ovom trenutku je luksuz koji je nebitan za zdravlje. Sve što se može izbjeći, a nije posao i obrazovanje, sve to je nebitno.”

Na pitanje zašto su otvorene crkve za 25 ljudi, a primjerice zborovi ne, Plenković je rekao: “Nema zborova u crkvi, pjevanje je problem pa ga nema ni na operi ni na mjuziklu ni u crkvi.”

Božinović je izvijestio da se dodatni kapaciteti aktiviraju kad se popune postojeći te da za to još nema potrebe. “Razmišlja se o Areni, tu će biti pacijenti iz bolnica koji još nisu za otpust nego moraju još neko vrijeme biti pod liječničkim nadzorom”, rekao je i dodao: “Što se tiče sajmova, to se odnosi i na Advente.”

Komentiraj