Predstavljena zbirka priča “Treći život druge violine” Marine Šur Puhlovski

Zbirka “Treći život druge violine”  Marine Šur Puhlovski, predstavljena u srijedu u Zagrebu, donosi dvadeset priča, sudbina likova od kojih su se mnogi pojavljivali u prethodnim romanima te istaknute hrvatske autorice, a povezuje ih tema ljubavi u raznim njezinim oblicima.

Spisateljica kaže da to nisu samo priče o ljubavi, nego i o životu kao metafizičkoj pojavi, a na njima je jako dugo radila. “Skupljala sam ih petnaestak godina, malo je potrajalo dok sam ih dokučila, domislila, sredila i uredila, no u međuvremenu sam pisala romane”, rekla je.

Otkrila je kako je u velikom broju tih priča opisala sudbine junaka koji su inače likovi u njezinim romanima, a čak njih desetak su iz “Divljakuše”. “Gradim jedan zatvoreni svijet, pa se likovi sele iz priča u romane”, dodala je.

Sada radi na petom romanu u kojemu nastavlja priču o Sofiji Kralj, nakon “Nesanice”, “Ljubavi”, “Igrača” i “Divljakuše”, a u kojemu se, najavila je, pojavljuju nove stvari i razmišljanja kojih nema u dosadašnjim knjigama, no bitno su povezane s potonje dvije.

Urednica knjige Jadranka Pintarić smatra da će oni koji dobro poznaju opus Marine Šur Puhlovski prepoznati neke likove, ali ne situacije i kontekst, jer ona vješto stavlja stare likove u nove životne situacije, pa se zbirka svakako može čitati ‘od nule’.

“Svih 20 priča na neki način tematiziraju ljubav ili spoznaju o ljubavi, ne samo u odnosu muškarca i žene, nego i u obitelji, među prijateljima. Marina brusi svoje priče do zadnjeg detalja, sve dok nisu zaokružena cjelina, a ima tu vještinu da uvijek uhvati bit sudbine svojih likova u trenutku kada je ona rasvijetljena, pa čak i zaključena”, ocijenila je.

Pisac Zoran Ferić kaže da su mu te priče jako bliske po motivima, a možda i stilski, a iako u zbirci nema njene prepoznatljve duge i bogate rečenice, autorica pokazuje da može ostati vjerna sebi i kad piše drugim stilom, u ovom slučaju minimalističkim.

“Mnoge su priče bliske njezinim prethodnim romanima, većina bi ih mogla postati roman ili se u njima komprimira roman u kojima se odvrti čitav život likova”, ustvrdio je.

Ferić ih opisuje kao svojevrsnu rekapitulaciju, likovi su uhvaćeni u svakodevnom životu, ali u trenutku kada se događa revizija njihovih života. “Kada se sve te priče pročitaju čini se da ta revizija nema pozitivan saldo, no unatoč tome Marina nije mračan pisac niti su priče pesimistične, samo pokazuju dijagnozu naših života i da se onaj izmaštani život koji nije proživljen uvijek čini boljim”, zaključio je.

Marina Šur Puhlovski (1948.) objavila je dvadesetak knjiga, jednako toliko zbirki kratkih priča, zbirke putopisne proze, eseja, dnevničkih zapisa i pripovijesti, za koje je nagrađivana.

Njezinu je novu knjigu objavila zagrebačka izdavačka kuća VBZ, koja joj je prije godinu dana za “Divljakušu” dodijelila svoju nagradu za najboji neobjavljeni roman. Kako je najavljeno, uskoro bi se taj roman trebao objaviti na makedonskom, te na engleskom, u Londonu.

Komentiraj