Zbirka pjesama književnika Miljenka Galića “Krilo noći” s grafikama Josipa Botterija Dinija predstavljena je u četvrtak u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

O pjesničkoj zbirci i grafikama govorili su predsjednik DHK Božidar Petrač, u ime nakladnika Anton Šuljić te suator knjige Josip Botteri Dini, a stihove iz zbirke kazivao je autor Miljenko Galić.

Po mišljenju Antuna Šuljića u Galićevim stihovima zavibrira biblijska pjesma otjelovljena u hrvatskoj povjesnici i u zavičajnosti rijeke Krke. Taj se stih, smatra Šuljić, nekako i smješta u prostor “između Krke i Božjih visina” pri čemu je njegova čvrsta točka Visovac.

“S njega i na njemu, stvarno ili tek sjećanjem, on dopjevava svoj notturno”, istaknuo je Šuljić dodavši kako se u toj poetici zvučnosti i ritmičnosti riječi stapaju sa značenjima, slutnjama i smislom što pjesnik izriče katkad novostvorenim izrazima. Pri tomu se, ocjenjuje Šuljić, biblijska i općenitokršćanska duhovnost nadaje kao polazišna  i pokretačka zbilja.

“Knjigu valja prihvatiti kao zajedničko djelo, ipak kao pretežito poeziju, a slikovni dio kao njezinu punu potporu i dopunu”, rekao je Petrač dodavši kako obojica umjetnika kroz mnoštvo različitih poznatih i manje poznatih religioznih motiva preispituju i dokučuju svete tajne čovjekove zemaljske pustolovine.

Zbirka “Krilo noći” (71 str.) ispjevana je u pet poetskih ciklusa – Ave gratia plena, Mistici i zvijezde, Između Krke i Božjih visina, meštrovićev zdenac, U napasti nečovječna koda. Pogovor knjizi napisao je Božidar Petrač, a recenzije Anton Šuljić i Lilijana Domić.

Miljenko Galić rođen je 1951. u Drnišu. Pjesnik je kršćanskoga nadahnuća. zastupljen je u tri antologije, a zbirka “krilo noći” naslov je treće njegove zbirke, u kojoj uz nove pjesme podastire pomno ukomponiran sadržaj nekoliko pjesničko-grafičkih mapa nastalih u višegodišnjem suputništvu sa slikarom Josipom Botterijem.

Knjigu je obavio zagrebački nakladnik Kršćanska sadašnjost.

Komentiraj