Predstavljena obnovljena dvorana Ban Jelačić

U Banskim je dvorima u utorak predstavljena obnovljena dvorana Ban Jelačić, u kojoj se gotovo 25 godina odrzavaju vladine sjednice te je donesen niz ključnih odluka u hrvatskoj modernoj povijesti.

Tijekom rekonstrukcije u dvorani su otkrivena dva oslika na sjevernom zidu i dijelu istočnoga zida dvorane.

18.06.2019., Zagreb – U Banskim dvorima svecano je u nazocnosti premijera Plenkovica predstavljena obnovljena dvorana Ban Jelacic. U toj dvorani se gotovo 25 godina odrzavaju vladine sjednice te je donesen niz kljucnih odluka u hrvatskoj modernoj povijesti. Tijekom rekonstrukcije u dvorani su otkrivena dva oslika na sjevernom zidu i dijelu istocnoga zida dvorane.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Obnova je započeta 2009. godine, ali uvijek, iz nekih razloga, nitko od prethodnika nije imao dovoljno vremena stići baviti se time”, kazao je premijer Andrej Plenković. “Kad smo otkrili freske, rekao sam da stajemo s izvornim projektom i da želimo da restauratorski zavod dobro pogleda što se to krije u Banskim dvorima”, kazao je.

Plenković je rekao da su slučajno otkrili nešto što je desetljećima bilo pod slojevima žbuke. “Vratili smo sjaj s početka 19. stoljeća i dali specifičan štih ovoj dvorani u kojoj će se u budućnosti održavati sjednice Vlade”, rekao je Plenković i dodao kako je zadovoljan obnovom kojom je pokazano poštovanje prema institucijama, umjetnosti i povijesnoj baštini.

Naglasio je i da je napravljen korak prema modernizaciji. “Interijer smo uredili zaista moderno, ne moramo više spuštati platna za projekcije, odlučili smo da Vlada ide u korak s digitalnom tehnologijom, namještaj je hrvatski proizvod”, rekao je premijer.

Komentiraj