Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka predstavljena je nacionalna javnozdravstvena kampanja ‘Mi
možemo. Ja mogu’ kojom se Hrvatska pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka.

Ideja nacionalne kampanje jest priključivanje globalnim naporima kako bi se proširila poruka ‘Mi možemo. Ja mogu’ i unaprijedila prevencija, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatna skrb za oboljele od karcinoma.

U sklopu Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) pokrenuta je trogodišnja globalna kampanja 2016-18, kojoj smo se pridružili kampanjom na nacionalnoj razini pod imenom ‘Reci rukama’ (Talking hands).

Poruka kampanje ‘Mi možemo. Ja mogu’ temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Kampanjom se želi podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. To je poziv svima da se uključe, jer
svaka aktivnost se računa i svi možemo nešto učiniti.

Na predstavljanju kampanje istaknuta je potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog
Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na godinu u našoj zemlji od raka oboli 21 434 osoba, a umre ih 13 939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba.

“U preživljenju od raka zaostajemo za razvijenim europskim zemljama, a posebno zabrinjava još uvijek prisutan porast smrtnosti od raka. Posebno važnu ulogu ima školovanje liječnika i trajna edukacija populacije, a programima za rano otkrivanje bolesti spašavaju se životi i osigurava se ušteda”, istaknuo je dekan Medicinskog
fakulteta, prof. Tomislav Rukavina.

“Istaknimo važnost odaziva na programe ranog otkrivanja bolesti, s mišlju : možemo biti bolesni i kad smo zdravi”, rekao je Ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. Davor Štimac koji je naglasio je važnost državne i zdravstvene administracije, medicinskog osoblja i civilnog društva u smanjenju broja oboljelih i umrlih od raka.

“Psihološki i emocionalni kontekst pojedinca i okoline u kojoj pojedinac živi, pri čemu način
razmišljanja pojedinca može biti jedan od važnih čimbenika nastanka zloćudnih bolesti”, istaknuo je prodekan za razvojne programe i studij sanitarnog inženjerstva, prof. Saša Ostojić.

“U svim zdravstvenim ustanovama potrebno je provoditi jednako liječenje onkoloških bolesnika, jer se danas liječenje razlikuje čak i unutar iste ustanove, ovisno o raspoloživom novcu. Želimo li smanjiti smrtnost od onkoloških bolesti, potrebno je pronaći sredstva u okviru postojećeg ukupnog iznosa za zdravstvo, a ušteda je moguća kroz stvaranje onkološke mreže ustanova ili ušteda na nepotrebnoj dijagnostici. Uz kvalitetnu prevenciju od iznimne je važnosti rano otkrivanje i dijagnoza, nakon koje mora uslijediti pravodobno i adekvatno liječenje kako bi rezultati bili optimalni”, upozorila je pročelnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, doc. Ingrid Belac-Lovasić.

Nacionalna javnozdravstvena kampanja u Republici Hrvatskoj provodi se na dvije razine, elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje i kroz javne promocije u državnim, zdravstvenim i akademskim ustanovama te u četiri glavna regionalna centra.

Dodatna aktivnost koja će osvježiti koncept kampanje jest tematska e-razglednica (epostcard) Hrvatske pošte kojom svoju poruku šaljete na fizičku adresu odabrane osobe u obliku razglednice s personaliziranom fotografijom i porukom.

Podrška nacionalnoj kampanji iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.mi-mozemo-ja-mogu.hr ili na društvenim mrežama #MiMožemoJaMogu, ‘Mi možemo. Ja mogu’…

Na predstavljanju kampanje podršku su iskazali zamjenica župana Marina Medarić te u ime
Grada Rijeke, Ankica Perhat.

mi-mozemo

mi-mozemo-2

Komentiraj