biobio.hr

Predstavljena knjiga terapeutskih priča za djecu “7 putovanja”

Knjiga terapeutskih priča za djecu “7 putovanja” u izdanju Naklade Uliks, u kojoj su priče koje putem metafora mogu pomoći djeci u prevladavanju teškoća i stresnih razdoblja, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Rijeci.

Autori su učiteljica razredne nastave Petra Kapović Vidmar i psihoterapeut i psiholog Mauro Lacovich.

Kapović Vidmar je, govoreći o ideji nastanka knjige, navela da je počela priče prilagođene određenoj situaciji stvarati sama kao majka dvoje djece. Ubrzo je uvidjela velike mogućnosti pomaganja djeci i savladavanja problema u odgoju kroz priče te ih je počela koristiti i u školi gdje radi, te na zamolbu prijatelja i kolega. Priče bi stvarala imajući na umu vrlo konkretan problem ili situaciju, od nespremnosti djeteta da ostaje samo u vrtiću do smrti jednog od roditelja, kroz metaforične likove i radnje prilagođene djetetovu uzrastu i mogućnosti shvaćanja. Ujedno bi priču formirala za potrebe određenog djeteta, uvodeći njemu poznate i važne likove ili okolnosti u priču.

U međuvremenu je upoznala psihologa Maura Lacovicha koji joj je pomogao s stručnim savjetima i nadzorom u težim situacijama, a s druge strane je i on sam autor terapeutskih priča koje koristi u terapijama odraslih s psihičkim traumama ili drugim srodnim poteškoćama. Lacovich je ustvrdio da se u pričama objavljenim u knjizi svatko može pronaći, neovisno o životnoj dobi te da se one mogu čitati na razne načine pa mogu zadobiti i novi smisao, neovisan o prvotnoj zamisli autora. One mogu poslužiti kao temelj za stvaranje sasvim drugih priča i poticaj za stvaralaštvo roditelja, učitelja i drugih koji rade s djecom, rečeno je na predstavljanju.

Miro Božić je u ime izdavača Naklade Uliks kazao da je jedan od važnijih poticaja za izdavanje “7 putovanja” bila svijest da takve priče mogu pomoći u olakšavanju komunikacije roditelja s djecom i rješavanja problema. Knjigu očekuju predstavljanja u Zagrebu i Splitu.

Komentiraj