EPA/GIUSEPPE LAMI

Predstavljena knjiga pape Franje “Deset zapovijedi”

Knjiga pape Franje “Deset zapovijedi” u kojoj se tematizira biblijskih Deset zapovijedi Božjih, predstavljena je u četvrtak u Splitu u nakladnoj kući Verbum.

“Biblijskih Deset zapovijedi, ma koliko tijekom tisuća godina bili univerzalni moralni kodeks, u našem vremenu bivaju na različite načine dovedene u pitanje i mnogi drže da prihvaćati ih znači korak unatrag u svijet legalizma, neslobode i nametanja zabrana. Od činjenice da postoje takva shvaćanja pošao je i papa Franjo u svojim katehezama koje je posvetio temi Dekaloga i koje su sabrane u knjizi ‘Deset zapovijedi'”, rekao je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

Po njegovim riječima, Sveti Otac je svjestan da i kod onih koji su vjernici u odnosu na zapovijedi može prevladati mentalitet ropstva ili puke formalne podložnosti Zakonu. No, on doslovno mijenja perspektivu i poziva na istinsko shvaćanje: zapovijedi se više ne promatraju kao zabrane nego kao “riječi” slobode, dodao je Balta.

Pri tomu kao ilustraciju citira papu Franju: “Čovjek se nalazi pred dvojbom: Bog mi nešto nameće ili se za mene brine? Jesu li njegove zapovijedi samo zakon ili sadrže riječ da bi se pobrinuo za mene? Jesmo li podložnici ili djeca? Ta je borba neprestano prisutna, u nama i izvan nas: tisuću puta moramo se odlučiti između mentaliteta robova i mentaliteta djece. Zapovijed pripada gospodaru, a riječ Ocu”.

Promatrajući Deset zapovijedi pod tim vidom i stavljajući svaki njihov pojedini dio u odnos prema Isusu Kristu, Papa svakom čitatelju pomaže razumjeti kako riječi Dekaloga odgovaraju nečemu najdubljem u njegovu vlastitom srcu, ne nečemu stranom nego sukladnim s njime, što duboko u sebi prepoznaje kao istinito, kao ono što mu pomaže živjeti u punini, kazao je Balta.

Kako je dodao, papa Franjo tako ukazuje da su biblijskih Deset zapovijedi riječi brižnog Oca koje stvaraju privlačnost prema promjeni, a ne osjećaje krivnje.

One, po riječima don Fabija Rosinija iz predgovora knjizi, pobuđuju “našu volju da živimo i ljubimo, da budemo slobodni, autentični, odrasli, puni ljubavi, vjerni, velikodušni, iskreni i lijepi”, kazao je Balta.

Komentiraj