HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Predstavljena knjiga “Norci”

Knjiga suvremenih kajkavskih igrokaza Vesne Kosec-Torjanac i Dubravka Torjanca “Norci” predstavljena je u srijedu na zajedničkoj tribini Društva hrvatskih književnika (DHK) i Kajkavskoga spravišča u DHK u Zagrebu.

Voditeljica tribine Lada Žigo Španić istaknula je kako igrokazi “Norci” tematiziraju mladca nezadovoljna životom koji od kuće kreće u svijet i na tom putu prolazi kroz razne pustolovine u potrazi za novim životom.

Ocijenila je kako su igrokazi pisani živom kajkavštinom.

Urednica Božica Pažur u svom je tekstu, koji je pročitan na predstavljanju, istaknula kako autori u svom reinterpretativnom pristup kompetentno pišu kajkavštinom u kojoj se posebno ističe intimna uporaba jezika.

Po riječima akademika Borisa Senkera posebnost knjige “Norci” nisu samo kajkavštinom pisani dijalozi, nego i didaskalije koje tako daju posebnu vrijednost igrokazima.

Podsjetio je kako će u prvom od četiri igrokaza objavljena u knjizi, jedan dobar mladac, tražeći veće norce nego su njegovi doma, poći na daleki put i doći do na kraj svijeta. Na tom putu će upoznati male, malo veće i stvarno velike norce te doživjeti niz neobičnih situacija i čudnih obrata, a na kraju svijeta saznati da “norim” ljudima stalno nešto treba te da ni sa čime nisu sretni te da stalno nešto izmišljaju i uvijek nešto bolje traže.

Knjiga je objavljena u nakladi Kajkavskoga spravišča kao 45. u nizu njegove Male biblioteke, a na predstavljanju su dijelove iz igrokaza čitali autori Vesna Kosec-Torjanac i Dubravko Torjanac.

Vesna Kosec-Torjanac rođena je u Varaždinu. Profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti te doktorandica na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Autorica je brojnih uprizorenih kazališnih tekstova.

Redatelj i prevoditelj  Dubravko Torjanac rođen je 1957. u Varaždinu. Diplomirao je kazališnu režiju i radiofoniju (AKFiT, 1982.), radio kao asistent na glumačkom odjelu AKFiT i kao redatelj u Dramskom programu Hrvatskoga radija. Režirao je šezdesetak predstava: za odrasle, za djecu, lutkarske (u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Varaždinu, Virovitici, Čakovcu, Sisku). Od 1994. umjetnički rukovoditelj i redatelj Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu. Piše kazališne, lutkarske i tekstove za djecu, adaptira za radio i kazalište.

Komentiraj