EPA/GIORGIO ONORATI

Predstavljena knjiga-intervju pape Franje “Bog je mlad”

Knjiga “Bog je mlad” u kojoj papa Franjo u razgovoru s novinarom Thomasom Leoncinijem iznosi svoja stajališta o poteškoćama suvremenog čovjeka i društva te predviđanja razvoja društvenih procesa, predstavljena je u utorak u nakladnoj kući Verbum.

Ravnatelj nakladne kuće Verbum Miro Radalj istaknuo je kako u ovoj knjizi papa Franjo iznosi poruke koje “nadilaze sadašnjost.”

“Ova knjiga može mijenjati na bolje ne samo kršćanski svijet nego i puno šire sve one koji posegnu za njom, jer se u toj knjizi Papa Franjo obraća svim ljudima i na srce im stavlja oslobađajuću poruku koja nadilazi sadašnjost i zacrtava budućnost kako bi se istinski obnovio svijet kojem živimo”, rekao je Radalj.

Po njegovim riječima, svaki čitatelj može ovu knjigu razumjeti kao svoju jer Papa Franjo u njoj govori neposredno te njegove riječi “imaju utjecaj puno šire izvan okvira Katoličke crkve.”

“Papa Franjo se u ovoj knjizi obraća ne samo mladima cijeloga svijeta, nego i svim odraslim koji imaju odgojiteljsku ulogu”, kazao je Radalj.

Knjiga je objavljena na hrvatskome istodobno kad i na još 13 jezika, a po Radaljevim riječima, prvo izdanje na hrvatskom jeziku tiskano je u pet tisuća primjeraka. Radalj je također ustvrdio kako je današnje predstavljanje knjige “Bog je mlad” u sjedištu nakladne kuće Verbum u Splitu njezino prvo predstavljanje u svijetu jer će u Vatikanu knjiga biti predstavljena sljedeći četvrtak.

Glavni urednik Verbuma Petar Balta istaknuo je kako je papa Franjo u ovoj knjizi dotaknuo mnoge suvremene i aktualne teme, primjerice odnose među generacijama, perspektive koje mladi imaju ili nemaju u suvremenom društvu, strahove i snove suvremenog čovjeka.

“Papa Franjo u ovoj knjizi promišlja kako se othrvati površnom življenju koje nam suvremena kultura nameće, bavi se pitanjem odnosa prema modi i ljepoti i na koji način ta ljepota ima ulogu u kršćanstvu”, kazao je Balta.

Papa u knjizi progovara i o sve većoj pojavi vršnjačkoga nasilja, a dio knjige, dodao je Balta, donosi promišljanja pape Franje o načinima suprotstavljanja depresiji koja zahvaća mnoge ljude, a nije izostavljeno ni pitanje ovisnosti o društvenim mrežama, odnosno potrebe da se bude vidljiv na društvenim mrežama.

Knjiga “Bog je mlad”, kako je rekao Balta, odgovara na “sklop temeljnih životnih pitanja u smislu vjere u Boga, smrti, vječnosti, mladosti i kako mladost živjeti u zrelom dobu i starosti.”

Dotiče se i pitanja krize suvremene kulture i suvremenog društva, te pitanja ekologije, kazao je Balta.

Po njegovu tumačenju, odgovori Pape Franje na postavljena pitanja u ovoj knjizi-intervjuu nisu akademski, nego u tim odgovorima isprepliće duhovne poticaje ali dodaje i vlastito iskustvo, uspomene i anegdote iz života, što ovu knjigu čini još privlačnijom.

“Papa Franjo u ovoj knjizi daje i svoja predviđanja u odnosu na društvene procese i na život čovjeka u suvremenom društvu,” rekao je Balta.

Komentiraj