Predstavljena knjiga bugarske veleposlanice Tanye D. Dimitrove “Krštenje kod pravoslavnih Bugara”

Pixabay

Knjiga veleposlanice Republike Bugarske u Hrvatskoj Tanye Dimitrove Dimitrove “Krštenje kod pravoslavnih Bugara – sakrament i tradicija” predstavljena je u utorak navečer u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.

Autorica u knjizi prati preplitanje religijskoga sakramenta i folklora te nastoji utvrditi granicu među nijima, ali i pokazati koliko su sakrament i tradicija povezani.

O knjizi su govorili predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Hrvatsko-bugarskoga društva akademik Josip Bratulić i autorica knjige njezina ekselencija veleposlanica Tanya Dimitrova Dimitrova.

Po Kusićevim riječima predstavljanje ove knjige u HAZU je važan trenutak u hrvatskoj kulturnoj djelatnosti jer je organizirano neposredeno poslije obilježavanja 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Juraja Strossmayera, velikoga prijatelja bugarskoga naroda.

Istaknuo je kako se sve do pisane povijesti mogu pratiti hrvatsko-bugarske kulturne veze te napomenuo kako je veleposlanica Dimitrova Dimitrova obnoviteljica tih starih veza dvaju naroda.

Kusić je podsjetio je i kako se knjiga bavi pitanjem krštenja u bugarskoj tradiciji, koje je postalo kolektivna svijest bugarskoga naroda.

Na odnos kršenja kao kršćanskoga sakramenta i narodne tradicije podsjetio je u svom izlaganju akademik Damjanović i naglasio povezanost između i sakramentalnoga prirodnog čišćenja, što se manifestiralo i u načinu odjevanja nakon vjerskoga obreda krštenja.

Upozorio je i na fenomen baka, koje su unatoč komunističkoj protimbi krstile svoju unučad tijekom totalitarnoga razdoblja.

Crkveni obred krštenja uzeo je zamah u zadnjim desetljećima 20. stoljeća, što je, kako je naglasio Damjanović, postao sastavni dio bugarskoga nacionalnog ponosa.

Na razvoj sakramentalnih obreda krštenja upozorio je akademik Bratulić podsjetivši kako je u razdoblju kad su se krstile odrasle osobe i u zapadnoj katoličkoj tradiciji postojao obred uranjanja novokrštenika u vodu. Tek kad se počinju krstiti djeca na zapadu se taj tradicionalni i stari obred pretvorio u polijevanje vodom, rekao je Bratulić.

Knjiga “Krštenje kod pravoslavnih Bugara – sakrament i tradicija” (122 str.) sastoji se od tri poglavlja – Sveti sakramenat krštenja u Pravoslavnoj crkvi, Krštenje u bugarskoj obitečljskoj tradiciji i Empirijsko proučavanje tradicije povezane s ritualima  u jugoistočnoj Bugarskoj.

Tanya Dimitrova Dimitrova od 2012. godine obnaša dužnost bugarske veleposlanice u Hrvatskoj. U jednom razdoblju je radila kao novinarka, nakladnica tjednika te županica jambolske županije.

Komentiraj