Knjiga akademika Davorina Rudolfa „Stvaranje hrvatske države 1991. – Ministarska sjećanja“ predstavljena je u utorak navečer u dvorani Vijenac nadbiskupskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademici Dubravko Jelčić i Ivan Aralica te bivši potpredsjednik Vlade nacionalnoga jedinstva Zdravko Tomac. Predstavljanje je vodio urednik knjige akademik Nenad Cambi.

Po riječima akademika Jelčića memoari nisu mogli biti drukčiji. Oni nisu ideologizirani nego znanstveno utemeljeni, rekao je dodavši kako su činjenice potkrijepljene bogatom literaturom. Ocijenio je kako knjiga ne donosi samo mnoštvo povijesnih podataka nego je ona i izraz duhovnoga stanja hrvatskoga društva u cjelini. Naglasio je kako knjiga temeljito govori o stvaranju hrvatske države i politici prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Tomac je istaknuo kako knjiga dokumentirano govori o vremenu stvaranja hrvatske države. „U njoj autor ništa ne izmišlja“, naglasio je dodavši kako akademik Rudolf u svojoj knjizi duboko ulazi u psihoanalizu ličnosti o kojima piše.

Po Tomčevim riječima predsjednik Tuđman je znao dobro ratovati, a još bolje pregovarati. Zato svi oni koji tvrde da je predsjednik dogovarao rat s Miloševićem te podjelu BiH nisu u pravu, rekao je dodavši kako upravo u knjizi akademika Rudolfa mogu naći argumentirane odgovore na ta pitanja.

Tomac smatra kako povijesni procesi koji su započeli potkraj osamdesetih godina još nisu završili jer se, kako je rekao, i dalje kuha bosanski lonac.

Tomac je ocijenio i kako pozdrav „Za dom spremni“ na ploči postavljenoj poginulim braniteljima nema nikakve veze s ustaškim pozdravom. Hrvatski branitelji iz Domovinskoga rata na čelu s predsjednikom Tuđmanom borili su se za slobodnu i demokratsku državu Hrvatsku, rekao je Tomac dodavši kako je Domovinski rat temelj današnje Republike Hrvatske.

Akademim Aralica je ocijenio kako je knjiga sastavljena od političkih doktrina, povijesti i memoarskih medaljona. U njoj akademik Rudolf piše o, kako je rekao, raspadu Jugoslavije i stvaranju hrvatske države. Smatra kako je knjiga znastveno djelo prvoga reda.

Knjiga akademika Davorina Rudolfa, prvog ministra vanjskih poslova u neovisnoj Republici Hrvatskoj, izišla je iz tiska uoči 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, 15. siječnja 2017.

Autor ju je napisao na temelju vlastitih bilježaka iz vremena stvaranja hrvatske države, na temelju sjećanja na razgovore koje je vodio s prvim predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom i sa stranim državnicima, kao i na temelju objavljenih dokumenata.

Riječ je o knjizi koja na preko 500 stranica govori o zbivanjima u hrvatskome i jugoslavenskom državnom vrhu uoči povijesnog dana proglašenja neovisnosti Hrvatske i Slovenije 25. lipnja 1991.

Knjigu je objavio splitski nakladnik Književni krug.

Komentiraj