Kvalitetnija participacija građana u regionalnom razvoju kroz bolju informiranost o proračunima županija na unificiran način, s namjerom transparentnog informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava, svrha je aplikacije Otvoreni proračun napravljene na inicijativu Hrvatske zajednice županija.

Aplikacija je nedavno predstavljena javnosti u Gradu Zagrebu. Hrvatska zajednica županija pokrenula je projekt Otvoreni proračun još u listopadu 2016. godine.

“Ovo je jedinstveni projekt kojim se otvaramo građanima i dajemo im jedan dublji uvid u proračunske elemente koji su osnova cijelog našeg poslovanja”, rekao je predsjednik Zajednice županija i šibensko-kninski župan, Goran Pauk.

Aplikacijia koju je izradila pulska tvrtka Coin nalazi se u ‘oblaku’ (Cloud), a omogućava pregledavanje regionalnih (županijskih) proračuna po svim klasifikacijama i kategorijama te svaki građanin može vidjeti prihode, rashode, od kuda novac dolazi i na što se troši, svaku stavku je moguće uspoređivati i s drugim županijama.

Hrvatska zajednica županija je na predstavljanju otkrila i kakve priče stoje iza županijskih financija:

Šibensko-kninska županija

Šibensko-kninska županija izdvojila je 1.4 milijuna kuna za opremu za nadzor i detekciju požara. Što to znači? Tih gotovo milijun i pol kuna ključno je u sprečavanju posljedica požara kojih prosječno ima više od 50 godišnje i uzrokuju troškove do oko 100 milijuna kuna (u to spadaju vatrogasne intervencije, gospodarski i turistički gubitci, uništenje poljoprivredne kulture i druge štete). Zahvaljujući ovoj opremi prvi požari otkriveni su vrlo brzo, a vatrogasci su na mjestu požara bili već 30 minuta prije prve prijave, pri čemu se koristio manji avion Air tractor (koji košta 25 tisuća kn/sat) umjesto Canadera (70 tisuća kn/sat) i spriječene su daleko veće štete i neizbježni troškovi.

Virovitičko-podravska županija

Iseljavanje liječnika u Hrvatskoj je od nedavno velik problem. Pogotovo kada se dotaknemo ruralnih sredina. Zato je Virovitičko-podravska županija odlučila da neće čekati nacionalne mjere već sama sufinancira kredite za mlade liječnike s pedeset tisuća kuna za kamate. Od 2013. godine ovim su projektom doveli mlade subspecijalizante: oralnog kirurga, dva zubara, vaskularnog kirurga te stručnjake za abdominalnu kirurgiju. Tako pacijenti ne moraju putovati u Zagreb ili Osijek, a uspjeh projekta potaknuo je županiju da se javi na natječaje europskih fondova i dobiju projekt u vrijednosti od 50 milijuna eura za dnevnu bolnicu i opremu kirurških sala.

Krapinsko-zagorska županija

Krapinsko-zagorska županija, dobitnica Energy Globe nagrade za poboljšanje energetske učinkovitosti u koje je krenula još prije šest godina i kroz koju se obnovilo deset škola sa smanjenjem potrošnje energije za više od 30%, rekonstruira unutarnju rasvjetu u još tri škole – besplatno. Na koji način? Više od pola, točnije 60% sredstava, financirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak tvrtka koja će uvoditi rasvjetu.

Aplikacija nudi modul ‘pitanja i odgovori’ za građane koji traže samo osnovne informacije o proračunu , ali i složenu analizu za one koji žele vidjeti sve i usporediti podatke po godinama, a proračun je (grafički i tablično) po svim klasifikacijama moguće ‘izraditi’ za svakog proračunskog korisnika te je omogućeno njihovo preuzimanje.

Tako se svima omogućava vrlo jednostavnu i brzu izradu prezentacija proračuna za razne potrebe, a aplikacija nudi proračunske podatke od 2014. godine.

Riječ je o “najtransparentnijem načinu prezentacije svih županija i Grada Zagreba na jednom mjestu, na unificirani način”, istaknuo je Goran Pauk. “To je jedinstveni slučaj u nacinalnoj te europskoj razini da se prikazuje regionalni proračun. Ovime želimo dignuti jednu skalinu (stepenicu) više i to je ‘Otvoreni proračun'”, dodao je.

Ekonomska savjetnica predstavništva Europske komisije (EK) u Hrvatskoj, Manica Hauptman kaže kako je riječ o pozitivnoj aplikaciji koja može biti na pomoć ne samo građanima nego i EK za njihove analize, kao i analize drugih institucija.

Popularni hrvatski matematičar Toni Milun objasnio je kako bi ova aplikacija mogla biti korisna Republici Hrvatskoj i njenim građanima.

Aplikaciji proučite na: http://www.datasimplified.com/proracun/.

Upute za korištenje pročitajte na intenetskoj stranici http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/.

Komentiraj