Patrik Macek/PIXSELL

PREDSTAVLJEN PROGRAM Na Bleiburgu zabranjena zastava HOS-a

Počasni bleiburški vod održao je u ponedjeljak konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o održavanju ovogodišnje središnje komemoracije u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije. Obilježavanje bi se trebalo održati 18. svibnja na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu zajedničko Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

“Odlučili smo doći samo s crkvenim obilježjima”

Voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda Bože Vukušić kazao je kako će se želiti zbog promjene režima održavanja komemoracije. “Što se tiče same organizacije i događanja, mi smo odlučili da će režim komemoracije organizirati kao i proteklih godina, u skladu s austrijskim crkvenim propisima. Iako bismo mogli doći sa zastavama i transparentima, odlučili smo doći samo s crkvenim obilježjima”, rekao je.

Dodao je kako je kazneno sankcioniranje predviđeno za nošenje ustaških simbola i njihovih imitacija. “Mediji ističu dva znaka ustaškog pokreta – austrijsko zakonodavstvo odnosi se na originalne simbole i imitacije. Poručujemo svima koji dolaze na obilježavanje obljetnice da se pridržavaju austrijskih zakona i pravila. Austrijska policija rigorozno će intervenirati”, rekao je Vukušić podsjetivši kako je prošle godine uhićeno šest osoba.

Na novinarsko pitanje je li ove godine dopuštena zastava HOS-a, Vukušić je odgovorio da je na samom prostoru komemoracije dopušteno isključivo crkveno obilježje i službena hrvatska zastava.

Može se dogoditi da austrijska policija prekine komemoraciju

Iz Počasnog bleiburškog voda poručuju kako se može dogoditi da austrijska policija prekine komemoraciju. “Do sada za tako nečim nije bilo ni najmanje potrebe, a provokatora je bilo uvijek. Ponašanje nekolicine provokatora ne bi smjelo uticati na odluku policije o prekidu komemoracije. Mi vjerujemo u profesionalnost austrijske policije i uvjereni smo da će se oni ponašati u skladu s demokratskim standardima koji vladaju u Austriji i u svijetu”, kazao je Vukušić.

Dodao je kako su njihovi zaštitari i redati izvan komemoracije obični građani te kako nemaju ovlasti za postupanje. “Izvan komemoracije za sve je odgovorna austrijska policija”, istaknuo je.

“Usijanih, ludih glava ima i bilo ih je”

Predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks pozvao je da se okupljeni klone bilo kakvih povika, znamenja, simbola, zastava i grbova koji su protuzakoniti po hrvatskim ali i austrijskim zakonima i pravilima.

“Usijanih, ludih glava ima i bilo ih je. Mjere predostrožnosti će biti poduzete da se oni onemoguće i u suradnji s austrijskom policijom, tako da provokatori ne dođu do izražaja kako austrijska policija ne bi imala povoda za prekid komemoracije” poručio je Šeks na konferenciji.

Komemoracija počinje u 11 sati

Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nastavlja se kretanjem procesije od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju.

U podne je predviđen početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju, a nakon toga sveta misa.

Molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi počinje u 13:35, zatim slijedi polaganje vijenaca i sve završava u 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše.

Komentiraj