16. ZagrebDox: Više od sto dokumentaraca iz cijelog svijeta, trećina hrvatski filmovi

Šesnaesto izdanje festivala ZagrebDox, koje će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, donosi više od sto dokumentarnih naslova iz cijelog svijeta, od čega gotovo trećinu programa čine domaći filmovi.

Čak 112 dokumentaraca bit će prikazano na 16. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će se ove godine održati na novoj lokaciji, u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, i u novom terminu: od 15. do 22. ožujka. Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 17 filmova u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa te isto toliko dokumentaraca u sekciji regionalne konkurencije, dok će nagrada Mali pečat biti dodijeljena najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti.

“I ove godine publiku ZagrebDoxa očekuje impresivan broj filmova, među kojima su i najnoviji dokumentarni hitovi te filmovi nagrađeni na najprestižnijim festivalima, ali i intimistički, ‘neotkriveni’ filmski dragulji. Suočavajući gledatelje s urgentnim problemima današnjice, ova ostvarenja zaokružuju sliku suvremene svjetske dokumentaristike, a pritom nas upoznaju s inspirativnim i živopisnim pojedincima, otkrivaju nove vizure o važnim temama i odvode na udaljene lokacije, kao i na nepoznata mjesta u našoj okolini”, istaknuo je direktor festivala Nenad Puhovski.

Prodaja ulaznica počinje početkom ožujka, a moći će e kupiti na blagajnama kina CineStar Zagreb – Branimir mingle mall, na ticketomatima u predvorju kina, online na blitz-cinestar.hr te putem iCineStar mobilne aplikacije.

Svjetske premijere pet domaćih dokumentaraca na ZagrebDoxu!

Nove dokumentarce na ZagrebDoxu u sklopu regionalne konkurencije premijerno će prikazati autorica Ivana Marinić Kragić te autori Damir Čučić, Đuro Gavran, Hrvoje Hitrec i Branko Ištvančić. Dva će naslova, nakon premijera na inozemnim festivalima, biti premijerno prikazana u Hrvatskoj. Riječ je o filmu Slađane Lučić u regionalnoj konkurenciji te filmu Roberta Tomića Zubera u programu Kontroverzni Dox. Na 16. ZagrebDoxu sveukupno će biti prikazana čak 32 hrvatska filma.

 

Komentiraj