Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ostavit će na snazi zaštitne mjere za imigrante koji su u Sjedinjene Države ušli ilegalno kao djeca, takozvane “sanjare”, no svi ostali migranti bit će deportirani, stoji u planu predstavljenom u utorak.

Odjel za nacionalnu sigurnost (DHS) će implementirati izvršne uredbe o sigurnosti granica i imigracijama koje je Trump potpisao 25. siječnja, nekoliko dana nakon što je stupio na dužnost.

Američki ministar unutarnje sigurnosti John Kelly potpisao je dva memoranduma kojima se graničnoj kontroli i imigracijskim službenicima naređuje da u najkraćem mogućem roku deportiraju ilegalne migrante, osim u nekoliko izuzetaka, većinom kad se radi o djeci, prenosi AFP.

Službenici DHS-a koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom anonimnosti tvrde da će se po tim mjerama moći deportirati svi imigranti koji su u državi ilegalno, no da će se njihova agencija usredotočiti na one koji predstavljaju prijetnju. U njih su uključeni oni koji su nedavno došli, oni koji su osuđeni kriminalci te oni koji su optuženi, ali im još nije izrečena kazna.

No mnogi od naputaka od uputa iz plana DHS-a za imigracijsko osoblje neće biti provedeni odmah jer ovise o kongresu, zatim o vremenu u kojem se mora provesti javna rasprava ili o pregovorima s drugim nacijama, ističu službenici.

Imigranti koji neće moći dokazati da su u državi više od dvije godine bit će ubrzano deportirani. Trenutno se na taj način procesuira samo migrante u blizini granice koji ne mogu dokazati da su u državi duže od 14 dana.

U planu se također traži da se pritvore migranti koji čekaju odluku suda o deportaciji ili odobrenom azilu. Službenici DHS-a ističu da proučavaju postojeće zakone kako bi uvidjeli koliko dugo imigranti smiju biti zadržani u pritvoru.

Agencija planira i slati migrante koji nisu Meksikanci, a prelaze južnu granicu, nazad u Meksiko dok se obrađuje njihov zahtjev. Službenici DHS-a ističu kako će taj plan ovisiti o dogovoru s meksičkim vlastima i neće biti implementiran tijekom noći.

Trumpove mjere protiv imigracije izazvale su prosvjede diljem SAD-a, poput “Dana bez imigranata” održanog prošli tjedan kojemu je svrha bila pokazati važnost stranaca u toj državi, a kojih je oko 13 posto.

Republikanski predsjednik se tijekom svoje kampanje obvezao čvršći prema oko 11 milijuna ilegalnih migranata, koliko se procjenjuje da ih je u SAD-u. Svoja je obećanja gradio na strahu od nasilnih zločina, te je najavio gradnju zida na granici s Meksikom i zaustavljanje potencijalnih terorista na ulasku u državu.

Komentiraj