Predstavljen “Hrvatski iseljenički zbornik 2018.”

HINA/ Edvard ŠUŠAK

Godišnjak Hrvatske matice iseljenika (HMI) “Hrvatski iseljenički zbornik 2018.”, u kojemu su središnja tema većine autora interaktivni učinci digitalnih medija, predstavljen je u srijedu u prostoru HMI u Zagrebu.

Zbornik zrcali raznorodno iseljeničko stvaralaštvo, rekao je ravnatelj HMI Mijo Marić dodavši kako su središnja tema većine autora interaktivni učinci digitalnih medija u iseljeništvu te iseljavanje mladih iz Slavonske i Bosanske Posavine.

Profesor Fakulteta političkih znanosti Božo Skoko naglasio je kako su u zborniku obrađeni dosezi pojedinih hrvatskih znanstvenika i umjetnika u inozemstvu.

Po riječima profesorice Filozofskog fakulteta u Zagrebu Marijete Rajković Iveta, zbornik je serijska publikacija koja ima svoju elektronsku inačicu na mreži, a u svom je 63. godištu dosegnula u digitalnom repozitoriju 28 000 stranica.

Ocijenila je kako publikacija njeguje tematsku i disciplinarnu otvorenost internetskoga doba kada je svaki 35. stanovnik Zemlje međunarodni migrant.

Istaknula je kako su u njemu zastupljeni autori  iz domovine i inozemstva te dodala kako njihova mreža okuplja tristotinjak suradnika sa svih kontinenata.

Opisuju nam, kako je rekla, fascinantan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća – čiji naraštaji stvaraju svoja djela izvan domovine u višejezičnim i višekulturnim sredinama razvijenoga svijeta.

“Hrvatski iseljenički zbornik 2018.” (448 str.) ima sažetke na engleskom i španjolskom jeziku, a podijeljen je na osam tematskih cjelina – Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige.

Komentiraj