Pixabay

Predstavljen “Daj šest”, program edukacije prvašića o zdravlju zuba

Ministarstvo zdravlja predstavilo je u srijedu program edukacije prvašića o zdravlju zuba, osobito prvih trajnih kutnjaka, šestica, po kojima je program i dobio ime: “Daj šest”.

Preventivni program “Daj šest” na nači blizak djeci, u obliku stripa, govori o važnosti prvih trajnih kutnjaka, mogućnosti preventivne zaštite trajnih zuba, prvenstveno šestica pečaćenjem i očuvanju zdravlja zuba higijenom i redovitim posjetama doktoru dentalne medicine, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

“Objasnimo li našim prvašićima koliko su im zdravi zubi i njihova higijena važni za cijeli život, oni neće biti dijelom porazne statistike lošeg KEP indeksa”, rekao je u srijedu u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Zagrebu ministar zdravlja Siniša Varga, a program su predstavili njegova autorica Jesenka Jeličić i predsjednik Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Željko Rotim.

Program će se provditi u svim školama u Hrvatskoj. Cilj je smanjiti zabrinjavajuće visok KEP indeks (broj karioznih, izvađenih i plombiranih zuba), pojasnio je dr. Rotim. Roditelji, a posebice djeca, često uopće ne primjećuju nicanje šestice, koja je obično prvi trajan zub u ustima djeteta. Upravo je on najčešće zahvaćen karijesom.

S KEP indeksom 4, koji obično pokazuje da su najmanje dvije, a nerijetko i sve četiri šestice kod dvanaestogodišnjaka kariozne, popravljene ili izvađene, Hrvatska je na europskom začelju. U zemljama Europe taj indeks obično iznosi oko 1.

Komentiraj