Predstavljano komentirano izdanje “Mein Kampfa”

EPA/MATTHIAS BALK

U Muenchenu je u petak predstavljeno komentirano izdanje knjige Adolfa Hitlera “Mein Kampf” (“Moja borba”) pa će se tako 70 godina nakon smrti njezinog autora knjiga naći na policama njemačkih knjižara.

“To izdanje može se shvatiti kao protuteža Hitlerovim propovijedima mržnje”, rekao je prilikom predstavljanja komentiranog kritičkog izdanja u petak voditelj ovog projekta pri Institutu za suvremenu povijest u Muenchenu Christian Hartmann.

On je objasnio kako bi novo, brojnim komentarima prožeto izdanje, čitateljima trebalo pokazati kako je “Moja borba” najvećim dijelom “ništa drugo nego primitivna i agresivna propovijed mržnje”.

“Ova knjiga je bila i ostala samo simbol i tu se ništa nije promijenilo”, smatra Hartmann.

Nakon isteka autorskih prava koje su nakon Hitlerove smrti američke vojne vlasti prenijele na saveznu pokrajinu Bavarsku, postalo je moguće objavljivanje ovog komentiranog izdanja. Bavarske vlasti su dosad sprječavale objavljivanje “Moje borbe” u bilo kojem obliku iako su same inicirale i subvencionirale rad na komentiranom izdanju.

 

  • “Slobodno tiskanje ‘Moje borbe’ nakon isteka zaštite autorskih prava 70 godina nakon smrti autora pokazuje potrebu izdavanja komentiranog kritičkog izdanja”, rekao je direktor Instituta za suvremenu povijest Andreas Wirsching.

 

On je zaključio kako komentirano izdanje “otkriva laži” i pridonosi “demistificiranju” tog djela.

Izlazak komentiranog izdanja “Moje borbe” na njemačko tržište pozdravio je predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster.

“Mogu si predočiti da će ovo izdanje pridonijeti rasvjetljavanju istine i razbijanju mita koji vlada o ovom djelu”, rekao je Schuster koji je ujedno dodao kako je to u sadašnje vrijeme jačanja desnih snaga “prijeko potrebno”.

“Main Kampf” je Adolf Hitler napisao tijekom svog boravka u zatvoru Landsberg gdje je nakon neuspjela puča služio zatvorsku kaznu.

Prvo izdanje knjige u kojoj su postavljeni ideološki temelji za kasnije ratne pohode “Trećeg Reicha” izišlo je 1925. a do pada nacističke Njemačke “Mein Kampf” je tiskan u preko 12 milijuna primjeraka.

Broj tiskanih knjiga nipošto ne odgovora i broju od privatnih osoba kupljenih primjeraka jer je najveći kupac bila država koja je po primjerak pamfleta dijelila između ostalog i mladencima te same Nacionalsocijalističke radničke stranke (NSDAP) koja je primjerke dijelila svojim članovima.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]