Inicijativa 'Penjati se mora'

Predstavljanje knjige ‘Alpski ratnici’ u četvrtak, 8. prosinca u 19 sati

Inicijativa ‘Penjati se mora’ i Slovenski dom Zagreb s veseljem Vas pozivaju na predstavljanje knjige ‘Alpski ratnici’, autorice Bernadette McDonald.

Prezentacija i predavanje će se održati u četvrtak, 8. prosinca u 19 sati u Slovenskom domu, koji se nalazi u zagrebačkoj ulici Masarykova 13.

Na predstavljanju knjige sudjeluju: Viki Grošelj, Stipe Božić i Vedran Mlikota.

“Napisana iz pera višestruko nagrađivane kanadske autorice, trenutno jedne od najvećih poznavateljica povijesti svjetskog alpinizma, Bernadette McDonald, knjiga ‘Alpski ratnici’ prati uspon slovenskog alpinizma, a dijelom i hrvatskoga (predvođenog Stipom Božićem), od kraja Drugoga svjetskog rata do danas.

Ovo je knjiga o, u svijetu nepravedno prešućivanom, uspjehu slovenskog alpinizma, u kojem smo i mi Hrvati, ponajviše ja, imali udjela. Bernadette McDonald (…) u ovoj knjizi opisuje zlatno doba slovenskog i hrvatskog alpinizma. Piše o odlascima u gorske predjele Alpa, Patagonije, Stjenjaka, Hindukuša i Himalaje, što je za tadašnje penjače bio izraz želje za dokazivanjem i izlet s onu stranu željezne zavjese koja je tadašnju državu dijelila od ostatka svijeta. Ovo su priče o fantastičnim uspjesima u najvišim gorskim masivima na svijetu. Priča o usponima po na više od tisuću metara visokim, najstrmijim i najopasnijim liticama na svijetu do vrhova Makalua, Mt. Everesta, K2, Manaslua, Dhaulagirija… Priča je ovo o uspjesima, ali i tragedijama, jer penjanje po najvišim planinama svijeta, naročito ako je riječ o novim smjerovima, na samom je rubu života i smrti. Nažalost, pedeset posto penjača vrhunskih alpinista moje generacije poginulo je u planinama”.

Iz predgovora Stipe Božića

Veselimo se Vašem dolasku!

naslovnica_alpski-ratnici

Komentiraj