Plesna mreža Hrvatske ovoga ljeta donosi četiri odabrane predstave suvremenog plesa domaćih autora na tri ljetna kazališna festivala – Virovitičkom kazališnom ljetu, Riječkim ljetnim noćima i Osječkom ljetu kulture.

Riječ je o projektu koji omogućuje na javnom natječaju izabranim predstavama suvremenog plesa i fizičkog kazališta izvođenje za publiku širom zemlje, počevši od Virovitice gdje će se 17. lipnja izvesti predstava “Starost – Alzheimer cafe” Mirjane Preis.

Na Riječkim ljetnim noćima 1. srpnja igrat će dva plesna sola, “Anatomija mačke” autorica Petre Hrašćanec i Ksenije Zec i “Ona/Her” autora Aleksandre Mišić i Žaka Valente, dok će dan poslije osječka publika moći pogledati predstavu “Naša stvar” plesno-glumačkog dua Ivane Kalc i Jerka Marčića, najavljeno je.

Predstava “Starost – Alzheimer cafe” opisuje se kao “dirljiv i humorističan duet dokazanog plesnog veterana Branka Bankovića i mladog perspektivnog plesača Grigora Baždara, koji govori o zaboravu i nalaženju.

“Anatomija mačke” u raskošnoj koreografiji spaja tehniku suvremenog plesa sa studijom anatomije životinja, izmičući apsolutnoj kontroli interpretacije pa svaka izvedba ostvaruje mogućnost novoga gledanja.

O često složenoj simbiozi života umjetnika i njegovog umjetničkog djelovanja govori predstava “Ona/Her”. Kritika je taj solo ocijenila “slojevitim i promišljenim, svježim u plesnom izrazu”, u kojemu se Aleksandra Mišić potvrdila kao zrela autorska osobnost.

Prvo ovogodišnje gostovanje kroz Plesnu mrežu Hrvatske bilo je krajem travnja, kada je u šibenskom HNK u povodu Međunarodnog dana plesa gostovala “Anatomija mačke”.

Gostovanja će se nastaviti najesen – varaždinski HNK u rujnu će ugostiti Petru Hrašćanec i Kseniju Zec te Aleksandru Mišić i Žaka Valentu, dok na Umjetničkoj akademiji u Osijeku nastupa Irena Mikec s predstavom “O usamljenosti i ljudima”.

Riječki HNK Ivana pl. Zajca dovodi 13. listopada BADco.i njihovu predstavu “Spore”, a Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac u studenom Ivanu Kalc i Jerka Marčića.

Do kraja godine su u planu i gostovanja predstave “Nukleon” Aleksandre Janeva Imfeld i IMRC kolektiva u osječkom HNK te sola Aleksandre Mišići u INK Pula.

Komentiraj