Predstava ‘TransParada’ u suradnji s najvećim koreografima današnjice otvara baletnu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca

Fanni Tutek Hajnal

Baletnu sezonu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca otvorit će premijera predstave ‘TransParada’ u subotu, 1. listopada, s početkom u 19.30 sati.

‘TransParada’ je baletna večer koreografkinja i koreografa Maura Bigonzettija, Maše Kolar, Waltera Matteinija i Ine Broeckx, Andonisa Foniadakisa, Ludmile Komkove, Marca Goeckea i Nadava Zelnera, izbor iz vrhunaca proteklih sezona i pogled u budućnost riječkog Baleta koji je proteklih nekoliko sezona zadivio hrvatsku i međunarodnu publiku.

“TransParada je balet koji priča jedinstvenu priču o nama, ansamblu riječkog Baleta, kao osjetljivom izražajnom korpusu u stalnom procesu transformacije i rasta“, najavila je Maša Kolar, ravnateljica riječkog Baleta.

Baletna večer zamišljena kao obnova nekih od najuspješnijih koreografija na repertoaru riječkog Baleta, u drugom dijelu donosi nova djela koja će demonstrirati ljepotu i snagu plesačkog tijela, pokreta i geste te karakter riječkog baletnog ansambla.

Njemački koreograf Marco Goecke smatra se jednim od najvećih koreografskih otkrića 21. stoljeća i nedvojbeno je jedan od najpriznatijih koreografa ovog trenutka u međunarodnom plesnom svijetu koji svoju umjetničku viziju slijedi bez kompromisa Njegove su koreografije senzacionalno neočekivane i inovativne, a vokabular pokreta jedinstven. U atmosferi punoj sugestije i magije, dotiče gledatelja duboko u nutrinu. Za svoj rad dobio je brojne međunarodne nagrade.

FOTO: Fanni Tutek Hajnal

Jedan od trenutno najzanimljivijih koreografa u svijetu svakako je i Izrealac Nadav Zelner koji odvažno osvaja svijet suvremenog plesa. Nerijetko stvara pod utjecajem popularne kulture, a njegova visokoestetizirana i provokativna djela obilježavaju i neočekivani izbori glazbe. U svoj svijet uvodi jedinstvenim, svježim i očaravajućim, nerijetko munjevito brzim, plesnim jezikom. Koreografira za plesne trupe diljem svijeta: koreografirao je, između ostalih, i za Batcheva Dance Company, Gautier Dance Company, St. Gallen Theatre, Stanislavsky Ballet, Augsburg Ballet, Introdans, Stadttheater Bremerhaven, Kinesku međunarodnu baletnu kompaniju Chongging. Na osobni poziv primabalerine Ekaterine Šipuline iz Boljšoj baleta, Nadav je za nju osmislio solo pod nazivom ‘Ikra’.

U predstavi sudjeluje cijeli baletni ansambl riječkog kazališta: Maria Matarranz de las Herras, Maria Del Mar Hernandez, Soyoka Iwata, Marta Kanazir, Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Milica Mučibabić, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Michele Pastorini, Valentin Chou, Ali Tabbouch, Nicola Prato, Jody Bet, Noa Siluvangi, Antoine Salle, Leonardo De Santis, Àlvaro Olmedo, Thomas Krähenbühl, Anna Zardi, Farah Van Bulck, Alejandro Polo i Janne Boere.

Nakon premijerne će izvedbe biti dodijeljene nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Baleta u sezoni 2021/22.

Reprizne izvedbe ‘TransParade’ su na programu 3., 7., 8., 13., 14. i 15. listopada.

FOTO: Fanni Tutek Hajnal

Komentiraj