Scenska kreativnost u starijoj dobi

Predstava ‘Pjesma cvrčka’ je dio projekta ‘Scenska kreativnost u starijoj dobi’

Predstava ‘Pjesma cvrčka’ u produkciji Eurokaza će u nedjelju 10. veljače doživjeti svoju premijeru. Na scenu zagrebačkog KUC-a Travno će se u 20 sati uz profesionalne glumce, popeti i deseteročlana “ekipa seniora”.

Oni su članovi projekta ‘Scenska kreativnost u starijoj dobi’, a uključeni su u cijeli izvedbeni proces od samog početka te im je ovo veliko “vatreno krštenje” pred publikom. Predstava je slobodna dramatizacija Krležine novele ‘Cvrčak pod vodopadom’, s nizom proznih i lirskih fragmenata njegova opusa, a bavi se “zatupljujućom atmosferom provincije nakon Prvog svjetskog rata”.

Režija je povjerena Ivi Srnec, dramaturgiju potpisuje Beatrica Kurbel, koreografkinja je Irena Mikec, scenograf Tihomir Milovac, kostime je osmislila Petra Mina Petričec, a glazbu Nikola Kodjabasia i Antun Toni Blažinović.

Predstava je dio projekta ‘Scenska kreativnost u starijoj dobi’, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina osoba starijih od 54 godine kroz participativne umjetničke aktivnosti.

Zagrebačku “ekipu”, uz “prave” glumce Miru Bosanac, Igora Baksu, Svena Jakira i Sinišu Miletić, upotpunjuju zagrebački “seniori”: Ljiljana Aleksić-Ćuk, Mirica Crnolatac, Edita Ćurak-Arseta,Vera Filipović, Renata Kekić, Eduard Pešun, Ivka Senčar, Lidija Vrban, Dijana Banek i Jadranka Gračanin Putnik.

“Konačan rezultat ovog projekta je predstava visokih estetskih i umjetničkih kriterija, izvedbeni model koji se lako može ponoviti u bilo kojoj drugoj sredini, u kojoj nema kulturnih centara i u čijim je lokalnim zajednicama zanimanje za kazalište potisnuto u drugi plan ili pak, još lakše, u sredinama u kojima postoje amaterska kazališta, te je interes za scensku kulturu veći”, poručili su iz Eurokaza.

Komentiraj