Miranda Cikotic/PIXSELL

Predstava o Zagrebu “Zagrebači vremeplovci” premijerno u ZKL-u

Najnovija premijera Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) bit će u petak 6. svibnja predstava “Zagrebački vremeplovci” prema ideji i tekstu Ane Tonković Dolenčić u režiji Krešimira Dolenčića, najavljena kao naslov koji prvi puta u novijoj kazališnoj zbilji prenosi na pozornicu povijest Zagreba iz arhiva, muzeja i udžbenika.

Kako se ističe u najavi, kroz zabavne scenske slike s lutakama koje mogu sve, pa i putovati kroz vrijeme, uz najljepše pjesme o gradu Zagrebu koje uživo izvodi ansambl predstave, od prapovijesnih vremena pa sve do ne tako daleke prošlosti, predstava nastoji odgovoriti na pitanja kada je nastao Zagreb, kako se gradila Katedrala, zašto su se svađali stanovnici Gradeca i Kaptola, odakle toliko njemačkih riječi u govoru Zagrepčana, ili tko su zapravo purgeri.

“Tom se predstavom djeci školskog uzrasta, ali i svima koji se toga žele prisjetiti, nastoje približiti stoljetna nastojanja stanovnika ovoga prostora, ne samo kao školsko gradivo, nego i kao osjećaj pripadnosti gradu u kojemu živimo”, dodaje se u najavi.

Putujući mirnim i burnim trenucima, stoljećima povijesti našega grada, otkrivajući svojoj publici kako se razvijao Zagreb od prapovijesnih vremena pa sve do današnje, suvremene metropole, kroz predstavu se mali gledatelji upoznaju s povijesnim osobama, legendama i prijelomnim trenucima koji su formirali obrise današnjega Zagreba.

Djecu koja putuju kroz vrijeme glume Katarina Perica Kirin i Borna Galinović, a plejadu likova iz zagrebačke povijesti oživjeli su Boris Mirković, Željko Šestić, Branko Smiljanić, Janko Popović Volarić, Anđelko Petric, Jadran Grubišić, Marina Kostelac i Adam Skendžić. Mladen Čutura igra ulogu tate, a Mario Mirković i Leonard Mišić zaslužni su za glazbu koja se izvodi uživo na sceni.

Kreatorica lutaka je Ana Sekulić, a scenografkinja Irena Kraljić. Skladatelj i aranžer glazbe je Mario Mirković, a svjetlo je oblikovao Elvis Butković.

Komentiraj