Predstava “Gradski i seoski miš” svečano otvorila Noć kazališta 2020.

Predstavom zagrebačkoga Dječjeg kazališta Dubrava “Gradski i seoski miš” po motivima Ezopove basne i u režiji Ivane Peroš u subotu navečer je u tom kazalištu svečano otvorena ovogodišnja “Noć kazališta” koja će, unatoč pandemiji koronavirusa, publici približiti snagu teatra.

Riječ je o 12. manifestaciji “Noć kazališta” koja će se, unatoč pandemiji koronavirusa i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ove subotnje večeri održati u 40 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Svečanost i u znaku 65. rođendana Dječjega kazališta Dubrava

Dječje kazalište Dubrava Narodnoga sveučilišta Dubrava ove godine slavi 65. rođendan a tu je obljetnicu proslavio i večerašnjm izvedbom predstave “Gradski i seoski miš”. Naime, Dječje kazalište Dubrava osnovano je davne 1955. pod nazivom Dječje kazalište Donji grad u Savskoj cesti 19 u Zagrebu. Osnivač kazališta i njegov prvi umjetnički voditelj bio je Mladen Širola.

U svečano otvorenje okupljene gledatelje u Dječjem kazalištu Dubrava, kao i one koji su ga pratili online, uvela je glumica Maja Kovač interpretacijom isječaka predstave “Mali princ” koja je u tom kazalištu premijerno izvedena krajem ožujka ove godine u režiji Marija Kovača prema popularnoj noveli Antoinea de Saint-Exupéryja “Mali princ”.

Premijera predstave “Gradski i seoski miš” održana je pak u rujnu ove godine. U predstavi glume Ivan Bošnjak i Hrvoje Horvat, režiju i dramatizaciju potpisuje Ivana Peroš, scenografiju Vesna Režić. Asistentica scenografkinje je Nikolina Kuzmić, koja je i autorica slikarskih radova, kostimografkinja je Emina Kušan, autor glazbe Igor Karlić, za oblikovanje svjetla zadužen je Aleksandar Mondecar, savjetnica za scenski pokret je Sandra Banić Naumovski, a autor fotografija Daniel Kušan.

Predstava nas uvodu u svijet dvojice rođaka – Gradskoga i Seoskoga miša tijekom njihovih međusobnih rodbinskih posjeta u selu i gradu. Iako se rođaci međusobno poštuju, žive u posve različitim okolnostima te se ne mogu razumjeti. I dok Seoski miš ugosti gradskog rođaka u svom priprostom domu i pred njega iznese sve plodove koje je prikupio za zimu, njegov ga gost, uz dužno poštovanje, ipak upozori da živi jako skromno i da bi mu u gradu moglo biti sjajno. Tako se Seoski miš odluči na uzvratni posjet svom gradskom rođaku koji živi u podrumu gradske palače i uobičajeno se gosti mnogim slasnim ostatcima s bogataških stolova. Ali, na podjelu ostataka gospodsje gozbe ne raučnaju samo miševi, već i mačke, pa i ljudi, pa su miševi izloženi stalnim opasnostima. Videći sve to, Seoski miš zaključi da će radije živjeti u svojoj sirotinji u polju, nego u gradu u vječnom strahu.

Kazališta se ne predaju

Organizatorica manifestacije i koordinatorica projekta Sandra Banić Naumovski je, na nedavnoj konferenciji na kojoj je najavljena “Noć kazališta”, izrazila zadovoljstvo što će se i ove godine, unatoč otegotnim okolnostima za društveni i kulturni život općenito, “Noć kazališta” “uspjeti održati iako u prilagođenom obliku i uz manji broj sudionika.

“Kazališta se ne predaju”, ustvrdila je rekavši da će i ove  godine biti predstava uživo i uživo izvedenoga popratnog programa, ali ne s puno posjetitelja, bit će i koncerata, izložbi, otvorenih proba i druženja, a prvi put kazališta su pripremila i online programe.

Noć kazališta će i ove godine trajati više dana, počevši od 19. studenoga u Grubišnom Polju i Zadru, potom u Novoj Gradiški i Šibeniku, zaključno s 27. studenim na otoku Korčuli, a ove godine manifestaciji se priključila udruga Knezovi Krčki Frankopani.

Ipak, najveći dio programa bit će u samoj Noći kazališta u kojoj će bogat programa prirediti hrvatska narodna kazališta u Splitu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Šibeniku i Zadru, te Istarsko narodno kazalište.

U Noći kazališta publika će moći uživati i u gradovima i mjestima od Buja, Umaga, Bjelovara, Đurđevca i Požege, Gospića, Jastrebarskog i Koprivnice, do Kaštel Lukšića, Križevaca, Omiša, Opatije, Rovinja, Siska, Slavonskog Broda, Vodica, Zaprešića, Zagreba i drugdje.

Noć kazališta potekla iz Zagreba te se proširila ne samo diljem Hrvatske već i na brojne europske zemlje.

U Dječjem kazalištu Dubrava ove noći gostovat će i zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella koje, zbog posljedica potresa još uvijek ne može nastupati u svom prostoru u Frankopanskoj, a izvest će predstavu “Cigla” Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića.

 

Komentiraj