Predstava ‘Gaćice’ u režiji Nine Kleflin, nastala  po najpoznatijem djelu njemačkoga dramatičara Carla Sternheima, u ponedjeljak navečer je premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Šibeniku.

Upizorena farsa “Gačice” zamišljena je kao moralna kritika društva s početka 20. stoljeća, a u šibenskom se kazalištu izvodi prema osuvremenjenoj adaptaciji američkoga komičara Stevea Martina.

Glumački ansambl šibenskog HNK-a pripremao je predstavu dva mjeseca,  Uz šibenske glumce Franku Klarić, Jakova Bilića, Orianu Kunčić i Šimu Bubicu, nastupili su glumac i ravnatelj Narodnog pozorišta u Tuzli Armin Ćatić i glumac splitskoga HNK Mijo Jurišić.

Kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, scenograf Branko Lovrić Caparin, za svjetlo je zadužen Josip Bakula, a za zvuk Pavle Karega.

Uoči početka izvedbe, snažnim pljeskom prepuno gledalište je još jednom odalo počast velikom hrvatskom književniku i dramatičaru Ivi Brešanu, za kojeg je komemoracija poslijepodne održana u HNK-u,  nakon čega je pokopan  na Gradskom groblju Kvanj u Šibeniku.

Publici se obratio Željko Koloper, producent HNK Šibenik koji je prigodnim riječima podsjetio na današnji ispraćaj književnika Brešana.

‘Ispratili smo ga samo fizički, a opraštajući se danas na komemoraciji na ovom istom mjestu od književnika Ive Brešana, njegovi prijatelji i suradnici biranim su se riječima zahvalili na djelima koja je ostavio u nasljedstvo njima i generacijama koje tek dolaze’, rekao je Koloper.

Dodao je kako su u kazalištu razmišljali da odgode večerašnju premijeru, no u dogovoru s kolegama i suradnicima koji su poznavali Brešana, zaključili  su da on to vjerojatno ne bi volio.

 

Komentiraj