Marko Prpic/PIXSELL

Predsjedništvo SDP-a u četvrtak “brusi” izbornu strategiju

Predsjedništvo SDP-a sastat će se u četvrtak u pripremi za parlamentarne izbore, na kojima se ta stranka nada u svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj osvojiti po mandat više nego na izborima u studenom, kada su s koalicijskim partnerima dobili ukupno 56 zastupničkih mandata.

Kao argument navode istraživanja javnog mnijenja koja im idu u prilog. Podsjećaju kako je još anketa koju je u prvoj polovici lipnja u svim izbornim jedinicama za RTL i Jutarnji list provela agencija Promocija plus pokazala da bi SDP u tom trenutku osvojio 59 mandata u Saboru, a s dosadašnjim partnerima 61.

Napominju da je ta anketa rađena prije pada Vlade i HDZ-ova bezuspješnog pokušaja formiranja nove parlamentarne većine te kako nove ankete pokazuju znatno veću prednost SDP-a.

Upozoravaju i kako je ispitivan rejting pojedinih stranaka, ne i mogućih koalicija, a uvjereni su da bi sinergijski učinak zajedničkog izlaska na izbore stranaka koalicije Hrvatska raste, posebno priključi li im se HSS, bio takav da bi im osigurao granične mandate u nekoliko izbornih jedinica.

U SDP-u već “bruse” izborni program i strategiju, a članovi Predsjedništva govore kako se program ne bi trebao bitno razlikovati od onoga s kojim je stranka izišla na izbore u studenom.

U kampanji ne planiraju mnoštvo velikih skupova, kakvi su obilježili prethodnu, a birače namjeravaju podsjetiti na uspjehe vlade Zorana Milanovića, posebno u zadnjoj godini mandata, kada su, kažu, svi pokazatelji govorili o oporavku hrvatskog gospodarstva. Stabilnost i rast koje je Hrvatskoj osigurala SDP-ova vlada, HDZ i Most su uspjeli poljuljati u svega nekoliko mjeseci, tumače u SDP-u.

Uvjereni su da HDZ promjenom predsjednika neće uspjeti preokrenuti trendove u svoju korist. Koga god da ta stranka postavi za predsjednika, to neće promijeniti HDZ ni ono što su napravili u proteklom razdoblju, kažu SDP-ovci, koji su uvjereni kako funkciju predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko nije morao napustiti zbog afere vezane uz poslovnu povezanost njegove supruge s MOL-om, nego zato što HDZ-u nije uspio osigurati ostanak na vlasti.

Komentiraj