HINA/ FENA

PREDSJEDNIŠTVO BIH ‘Hrvatska krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, slijede protumjere’

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na stajalištu je da Hrvatska provedbom svog Zakona o raspolaganju državnom imovinom krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ i poduzet će odgovarajuće pravne, političke i diplomatske korake kako bi BiH na to reagirala i zaštitila svoju imovinu u Hrvatskoj, zaključak je državnog vrha u posebnoj izjavi objavljenoj nakon prve sjednice tog tijela kojega čine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U izjavi dostavljenoj Hini u Sarajevu stoji da je Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu glavnom tajniku Ujedinjenih naroda kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informira da Hrvatska taj sporazum krši.

Šef pregovaračkog tima BiH u Stalnom zajedničkom povjerenstvu predstavnika država-sljednica bivše SFRJ zadužen je zatražiti održavanje izvanredne sjednice tog tijela zbog kršenja Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Hrvatske.

Predsjedništvo BiH zadužilo je Vijeće ministara BiH da mu dostavi izvještaj o aktivnostima koje su poduzete “kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj”.

Pravobraniteljstvo BiH  dobilo je zadaću da s entitetskim agencijama za privatizaciju koordinira mjere zaštite bosanskohercegovačke imovine u Hrvatskoj i da utvrdi modalitete za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Hrvatske kojom bi  se osporila ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe koje služe kao pravna osnova za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Najavljeno je da će predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiti pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću i pri tom zahtijevati da se sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati sukladno međunarodnom pravu kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise. Sukladno tome mora se izvršiti povrat sve imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

Komentiraj